Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25765)

Објавена книгата „Разбирање на Кина: 100 клучни термини“

„Македоника литера“ деновиве ја публикува книгата „Разбирање на Кина: 100 клучни термини“, која претставува толкување на кинеската мисла и култура од аспект на филозофската,...

Презентиран проектот „Лета, лета Локубија“ на Елена Чемерска

Серијата на презентации, во рамките на новиот проект „Артс хаб“, заврши со презентацијата на проектот „Лета, лета Локубија“ на Елена Чемерска. Преку оваа серија од...

Незаборавно е чувството кога грмна тапанот низ „Музикферајн“

„Музика што ги отвора ушите и срцата“, вака беше најавен големиот настан за македонската музичка уметност, светската премиера на оркестарската верзија на музичкиот проект...

Направени верни репродукции на 17 слики на Караваџо за биографскиот...

„Сенката на Караваџо“ е новото биографско остварување со елементи на трилер, кој ја следи последната година од животот на Микеланџело Караваџо (1571 - 1610),...

„Мајчинството“ – од иконовидните претстави на Богородица до новите медиуми

На самиот почеток од 20 век, интензивните социјалистички движења меѓу другото ја поддржуваа борбата на жените за економска, политичка и социјална рамноправност со мажите....

Разликите помеѓу парфемот и тоалетната вода

Нега и убавина Мирисот нè асоцира на одреден момент, сеќавање или личност, поради што предизвикува вистински емотивни реакции. Речиси секој има свој омилен парфем, но...

Антарктичкиот морски мраз се топи на рекордно ниско ниво

Количеството на пловечкиот морски мраз што го опкружува Антарктикот достигна најниско ниво досега, според Националниот центар за податоци за снегот и мразот. Обемот на мразот...

Ако додадете млеко во кафето, ќе имате здравствени придобивки

Не е тајна дека кафето им носи радост на луѓето низ светот. Ја загрева душата, ни помага да се концентрираме, ги зближува луѓето, а...

Дали Кина ќе стане светска технолошка велесила?

Растечкиот технолошки капацитет на Кина стана една од главните проблематики во билатералните односи на Вашингтон со Пекинг Технолошките иновации го обликуваат глобалниот натпревар за моќ Во...

Кина со помош вештачката интелигенција ќе го намалува вселенскиот отпад

Проектот за „интелигентно моделирање на сложениот еволутивен принцип на сложени средини за вселенски отпад и автономно следење“ беше лансиран од Државната клучна лабораторија за...