Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25668)

Kујна во ретростил од 1950-тите

Домување Има нешто во изгледот на американските ресторани од 1950-тите години што ја прави атмосферата во кујната толку весела и носталгична. Доколку и вие се...

Им ги врачивме признанијата на авторите на најдобрите приказни за 2022...

Конкурс за краток расказ на „Нова Македониjа“ Признанијата на авторите на најдобрите кратки раскази за 2022 година, според резултатите од годинашниот анонимен Конкурс за краток...

Моделот на „две Германии“ би бил разумен компромис

Постои можност „Србија да даде знак“ за прием на Косово во Обединетите нации според поранешниот „модел на две Германии“, со што би се избегнало...

Туристичкиот бум на јадранскиот брег ја враќа финансиската кондиција

Сумирањето на резултатите од туристичката сезона во Хрватска откри неверојатен напредок и очигледно закрепнување од областа на оваа форма на националното стопанство. Иако извештајот...

Растат и цените и ризикот

Последниот случај со неквалитетното млеко, инаку и опасно по човековото здравје, кое било пласирано на домашниот пазар, само го поттикна интересот на јавноста за...

Зографскиот манастир еден од најзначајните духовни и културни центри на Македонците

Во првата половина на 19 век, Зографскиот манастир имал извонредна улога во манифестацијата и заштитата на македонската култура и јазик. Ова е особено видливо...

ЕУ го смета за приоритет справувањето со загадувањето со микропластика

Гуменото полнење е искористено во околу 32.000 вештачки спортско-рекреативни терени низ Европа за да личат на природна трева. Околу 80 отсто од вештачките спортски...

Лидерските средби се контра препораките на ЕУ

Со години лидерските средби не нудат ништо продуктивно, функционално и корисно за граѓаните и за државата. Тие едноставно служат само како платформа за меѓусебни...

По американски или по германски пат за интеграција?

Актуелна е дилемата кај политичките аналитичари од регионов дали можеби Отворен Балкан и Берлинскиот процес претставуваат наметнато регрупирање на регионот на Западен Балкан во...

Наковска-Бикова 19-та во П3-пиштол од 25 метри

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ВО ОАЕ По завчерашниот прецизен дел таа се пласира на 16-то место, а вчера по брзиот дел го освои 19-то место, со погодени...