Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25533)

Вечерва по шести пат ќе одекнат песните на „Прилеп...

По пауза од неколку години, вечерва, во салата на културниот дом „Марко Цепенков“ во градот под Марковите кули, ќе се одржи шестото издание на...

„Меѓународниот фестивал на прозата“ е надоврзување на културната традиција во Куманово

Целта на овој фестивал е да се овозможи промоција, презентација и популаризација на книжевноста воопшто, да се овозможи создавање на една субјективна и објективна...

Дебата за третманот на културното богатство во науката во Прилеп

Институтот за старословенска култура - Прилеп, како научна институција што е втемелена врз интердисциплинарниот пристап во истражувањата од полето на археологијата, историјата на уметноста,...

И Македонците од Албанија го одбележаа Денот на сесловенските просветители

Македонците од населените места во општината Пустец, но и во цела Албанија, се собраа во селото Глобочани, родното место на познатиот албански писател од...

Семафорот трепка само на црвено

И граѓаните и бизнис-заедницата сѐ погласно реагираат на низа недоследности и тешкотии поврзани со работењето и ефикасноста на јавната администрација. Неодамна и Владата најави...

Убиени 19 ученици и двајца возрасни во основно училиште во Тексас

Во најкрвавиот оружен напад во последнава деценија во САД Нов масакр во американско училиште, во кој се убиени повеќе деца, го потресе светот. Во најкрвавиот...

Со меѓународното право против притисоците и уцените

Мудрото водење надворешна политика подразбира користење на сите можности што ги нуди меѓународното право за достоинствена заштита на националните интереси. Од тие причини, единственото...

Дури 187 непрописно паркирани возила во Центар

Општина Центар и ЈП „Паркинзи на Општина Центар“ (ПОЦ), во соработка со сообраќајната полиција во Скопје, минатата недела санкционираа 187 непрописно паркирани возила што...

На моторните возила не им е местото во зелената оаза

Од Град Скопје велат дека нивните комунални инспектори можат да ги санкционираат само сопствениците на паркираните возила на зелените површини во Градскиот парк, додека,...

Автокефалноста на МПЦ-ОА е голема победа и на македонската национална посебност

Со случувањата на црковен план изминативе десетина дена целосно е поразена и разобличена бугарската стратегија за негирање на македонскиот народ, неговиот јазик, идентитет и...