Ознака: јаболко

Јаболко на раздорот вредно 31 милијарда евра

Во анализата на Ханс фон дер Бурхард за „Политико“ се истакнува дека во Германија следуваат „историски кратења на трошоците“ што ќе ги погодат клучните...

Стотици деца немаат пробано јаболко

Стотици британски деца никогаш не јаделе јаболко во животот, или четвртина од анкетираните, а петтина никогаш не слушнале за банана. Во британската студија, во која...

Легенди за јаболкото што го смени светот

Во македонските легенди за јаболкото најпозната е онаа за Златоврв кај Прилеп, каде што на височина од 1.425 метри, златно јаболко на висок крст...

Проблемите со јаболкото

Според официјалните статистички податоци, јаболкото е најзастапен овошен вид во Македонија, кој денес зафаќа 50,2 отсто од бројот на родни стебла во однос на...

Јаболкото го раздвижи светот

Науката кажува дека ова благодатно овошје потекнува од Средна Азија. Легендата вели, а науката не демантира, дека Александар Македонски (ако не е сега забрането...

Нови мерки за финансиска поддршка на земјоделството

За одржување насади во јаболкопроизводството субвенциите годинава се зголемуваат од 33.000 на 41.000 денари по хектар, а за овоштарите што имаат од еден до...

МЗШВ подготвува интервентна мера за јаболкото

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство подготви интервентна мерка за индустриското јаболко, кое поради временските непогоди има поголемо количество и не може целосно да...