Ознака: фељтон

Крстопат на хоризонтот

ФЕЉТОН: СТОЈАН АНДОВ „И ПО ТИТО - ТИТО“ (1) Кој најмногу се спротивставувал на обидите за зачленување на СФРЈ во тогашната Европска економска заедница? Како политичкиот...

Бипартизам од специфичен вид

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Ра­ѓањето на мултипартизмот“ - стра­ници од македонската политичка ис­то­рија во кои...

Политичка култура на поделеност

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Ра­ѓањето на мултипартизмот“ - стра­ници од македонската политичка ис­то­рија во кои...

Партискиот систем според видот на партиите

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Раѓањето на мултипартизмот“ - страници од македонската политичка историја во кои...

Глигоров од активен пензионер до единствен кандидат

Светозар Вукмановиќ-Темпо никогаш не гледал со симпатии кон Глигоров. Имено, Темпо којзнае по кој пат зборувал за неговото учество како инструктор во НОБ во...

Кој ќе биде претседател – митрополитот Михаил или Блаже Ристовски?

Од денешна перспектива, 30 години подоцна, интересно е да се види со какви политички предизвици се соочуваше државата во тоа време, како Киро Глигоров...

Русија се враќа во Африка

На 6 ноември Судан и Русија потпишаа документ што на Русите им дозволува формирање поморска база и центар за снабдување. Според овој договор, базата...

Кога „големите“ се мешаат во странските избори

Рускиот претседател Владимир Путин често е прашуван од новинарите за „мешањето на неговата влада во последните претседателски избори во САД“. Тој има навика да...

Кога „големите“ се мешаат во странските избори

Рускиот претседател Владимир Путин често е прашуван од новинарите за „мешањето на неговата влада во последните претседателски избори во САД“. Тој има навика да...

Љубовната приказна на Рисавги и Осман-бегот

Дејан Азески Фељтонот за мешаните бракови, кој изминатите неколку недели се објавуваше истовремено во дневните весници „Нова Македонија“ и „Ослобоѓење Сараево“, го завршуваме со една...