Ознака: туристи

Македонските туристи на нишан од соседите

Со оглед на новонастанатата ситуација и реалниот впечаток на заострување на односите помеѓу двете земји, зачестија прашањата од граѓаните упатени до редакцијата што ќе...

Истанбул најпосетен во 2023 година – привлече 20 милиони...

Кога некој ќе спомне раздвижени градови што се магнет за туристите, многумина прво помислуваат на Париз, Рим или Лондон. Меѓутоа, според „Евромонитор интернешнл“, ниту...

Македонија – земја магнет за странските туристи

Се сеќавам, беше тоа пред повеќе од две децении, кога Битола ја посети висока турска делегација, предводена од тогашниот потпретседател на турскиот парламент. Во...

Естонски туристи кампуваа крај Осломејско Езеро

Покрај брзата афирмација кај спортските риболовци во земјава и надвор од неа, Осломејско езеро се повеќе се етаблира и кај туристите кои ја посетуваат...

Во Албанија најбројни косовските и македонските туристи

Албанија годинава повеќе од сигурно е дека ќе забележи рекордна туристичка жетва, зашто туристи има речиси од сите делови на светот. Тоа поради фактот дека...

За среќа нема македонски туристи на Родос, МНР е во контакт...

Во големата и масовна евакуација на туристички места во источниот и југоисточниот дел на грчкиот остров Родос, засега, според информациите на дописничката на МИА...

Поради жештините, помалку туристи на Медитеранот

Високите летни температури во Јужна Европа би можеле да доведат до трајни промени во навиките за патување, бидејќи сѐ повеќе туристи избираат поладни дестинации...

Дубровник е најоптоварен град со туристи во Европа

Со оглед на тоа што туристичката индустрија се врати со полна сила по крајот на пандемијата, жителите на омилените локации за одмор во градот...

Слабата турска лира ја наполни Турција со странски туристи

Падот на вредноста на турската валута ја спаси туристичката сезона Туризмот во Турција се врати во 2022 година. Ниската вредност на турската лира привлече туристи, но...

Околу 6,8 милиони странски туристи ја посетиле Албанија

Албанскиот премиер Еди Рама објави статистика за бројот на странски туристи во земјата, при што наведува дека 2022 година била многу успешна за туризмот,...