Ознака: сеидба

Лебното жито чека стратегија пред сеидба

Цените на пченицата годинава поскапеа за околу 60 отсто на светските берзи, што ја зголеми цената на сѐ, од леб до тестенини. По недостигот...

Сеидбата на ориз е во завршна фаза, откупната цена оваа година...

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, заедно со градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев, извршија увид во теренските активности на неколку локации...

Есенското сонце ги спржи плановите за сеидба на пченицата

Поради долгиот сушен период и малото количество врнежи, досега се засеани само дваесетина проценти од нивите на кои вообичаено се сее пченица. Познавачите велат...

Со биосмарт-ориз до поздрава животна средина

Здружението „Оризова братимка“ е единствено кај нас што произведува биосмарт-ориз Биосмарт-оризот се произведува со сеидба на суво, односно со редосеалка, и водата се пушта кога...

На аграрот му треба длабока сеидба

Неопходно е властите да се заземат во рамките на своите ветувања и можности и да обезбедат услови за земјоделството да функционира без загуби и...

Сушата ќе ги намали приносите на житните култури

Сушата што ја зафати Македонија изминативе месеци ја задоцни есенската сеидба на житните култури. Претседателот на Асоцијацијата на земјоделци, Ефтим Шаклев, вели дека периодот...

Нема интерес за сеидба на пченка и пченица поради ниските откупни...

Македонија првпат има доволно пченка за да ги задоволи домашните потреби, но просечната откупна цена е многу ниска-осум денари за килограм. Тоа, предупредуваат земјоделците,...