Ознака: Република Северна Македонија

Време е за нов устав на „Република Северна Македонија“: премногу дивоградби...

Денес веќе не гледам причина зошто да не зачекориме храбро напред. Со вакви политичари визионери мора да напишеме нов устав на „Република Северна Македонија“....

Странските медиуми за изборите во државата

Република Северна Македонија в недела го одржува првиот круг од своите претседателски избори. Прв изборен циклус на земјата под ново име, додека таа се...

НАТО испраќа силна порака со приемот на Македонија

Македонија можеби не изгледа како важна нова членка на НАТО, но со нејзиниот прием се затвора уште еден простор што некогаш беше во периферијата...

За Александар Велики и за „Република Северна Македонија“

Роберт Гарланд Конечно заврши спорот со бившата југословенска Република Македонија (БЈРМ). Грчкиот парламент се согласи дека државата што се наоѓа северозападно од Грција и која...

САД почнуваат да го користат новото име Република Северна Македонија

Владата на Соединетите Американски Држави добила официјално известување за промената на името на државата во Република Северна Македонија, информираат од Амбасадата на САД во...

ЕУ и официјално известена за промена на името

Европската Унија и официјално ја доби нотификацијата за промената на уставното име на државата, соопшти попладнево службата за надворешна акција на ЕУ, ЕЕАС, а...

Избор на претседател 2019 – многу врева за безгласна буква

Оној што ќе се смести (или ќе биде сместен-сместена) во претседателскиот кабинет ќе наиде на една руинирана, обезвреднета државна позиција, донесена до дното на...

Никој не знае колку чини, но се знае кој ќе плати

Од вчера почна исполнувањето на договореното со спогодбата од Преспа. Во следниот период ќе следува промена на знаци, табли пред институции, печати, меморандуми, ќе...

Поставени табли со новото име и на граничниот премин кај Делчево

На граничниот премин кај Делчево денеска беа сменети таблите со новото уставно име на Македонија- Република Северна Македонија. Новото име, Република Северна Македонија стапи на...

Изложбата за Требениште ја дочека Република Северна Македонија

Покровител на јубилејната археолошка изложба, како што беше напоменато вчера, е Владата на Република Северна Македонија Интернационалната археолошка изложба „100 години Требениште“ посветена на стогодишнината...