Ознака: Политичкиот

Политички блеф или политичко саможртвување за повисоки цели

Обидите за прикажување посветеност кон одредена работа за која извршната власт се нафатила, но не може да ја заврши, со нудење оставка на премиерот...

Манипулација во политичкиот дискурс

Уште од антиката политичките елити ја применувале „интелектуалната нечесност“ со цел да бидат ефикасни во разубедувањето на опонентите и во убедувањето на масите, наметнувајќи...

Кога гласот на интелектуалецот исчезнува во политичкиот мрак, демократијата умира со...

Сведоци сме како политиката го „уби“ интелектуалецот како посредник меѓу светот на идеите и јавниот свет. Неговиот капацитет да види над и надвор над...

Театарот во Струмица како депонија на политичкиот отпад

На први мај 1949 година, со премиерната изведба на претставата „Бегалка“ од Ристо Крле, во режија на Димитар Колчаков, е отворен народниот театар во...

Театарот во Македонија како депонија на политичкиот отпад

Драги мои, со ретки, ама многу ретки исклучоци, театрите во Македонија се претворија во депонија на политичкиот и политикантскиот отпад на социјалдемократската „културна елита“....

Каде започнува демократијата на политичкиот систем во општеството

Според експерти за теорија на политички системи, внатрепартиските избори се „тестот на демократската потентност на политичкиот систем во една држава“. Политичките партии се основните...

Политичкиот бонтон како мислена именка

Социолозите често коментираат дека најчесто политичката култура е по пирамида од лидерот, ако имате лидер што мисли дека со негативна кампања, со погрешна реторика...