Ознака: нова

Свеж европски здив во македонската преводна книжевност

Нова едиција Книжевната едиција „Порта Европа“, во издание на „Арс ламина“, се состои од шест книги, сите добитнички на престижната Европска награда за книжевност последните...

НАСА откри уште една планета, оддалечена 100 светлосни години, потенцијално погодна...

Американската вселенска агенција НАСА откри егзопланета со големина на Земјата, којашто орбитира околу мала ѕвезда оддалечена околу 100 светлосни години. Планетата наречена ТОИ 700 е,...

До кога Божиќ ќе биде во сенката на Нова година?

Кај традиционално христијанските земји, Божиќ е во прв план и многу поважен ден од 1 јануари, не само дека календарски е пред Нова година...

Македонијо, ти посакувам среќна Нова година и вековно опстојување!

Обраќањата, говорни или текстуални, по повод свечени пригоди, а таков настан е и испраќањето на старата и пречекот на новата година, треба да провејуваат...

Лебот повторно поскапува

Новите цени на лебот се повисоки за 8 до 10 отсто. Причина за ваквото зголемување се скапите енергенси, велат од мелничко-пекарската индустрија, пренесува Тв...

Нова Европа – конфедерална и на три нивоа!

Нов модел за членство во ЕУ што повеќе ќе вклучува отколку што ќе исклучува Кога неодамна во Брисел се собраа лидерите на членки на Европската...

Нова пандемија на стрес и напнатост

Овие општествени тензии се присутни и во другите земји, но ние сме најслаби затоа што имаме нефункционални институции, кои не можат да се носат...

Дамите од „Сексот и градот“ се враќаат со нова сезона

„И едноставно така“, новото поглавје на „Сексот и градот“, е подготвено за втора сезона, соопштија од ХБО макс. - Воодушевен сум што можам да раскажам...

Шестото сетило навистина постои, но се разликува кај мажите и жените

Нова студија Повеќето луѓе ги знаат петте сетила (допир, вид, слух, мирис и вкус), но секој не знае дека имаме дополнително сетило наречено интероцепција. Ова...

Жив организам на идентитетот

Весникот и понатаму ќе продолжи да ги негува асномските принципи на вистински народен лист. На вистина и објективност нѐ обврзуваат и Горно Врановци и...