Ознака: Мисирков

За македонските работи и за Мисирков

Политичките пропаганди не се никогаш наивни. Тие се алатка на освојувачките стратегии, облик на идентитетска (ментална и психолошка) „војна“. Тие се манипулативни и ни...

Македонците треба да се обединат на јазична основа

Меѓу најзначајните дела на Мисирков е „За македонцките работи“, објавено во 1903 година, во кое тој се осврнува на потребата од стандардизација на македонскиот...

Генерации македонисти ја носат одговорноста на зборовите на Мисирков

Одбележан Светскиот ден на мајчиниот јазик Седма година во низа, Светскиот ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, беше одбележан во Институтот за македонски јазик...

Мисирков и Македонците што „мислат“ на англиски

Скици за човекот Прва асоцијација по Илинден - јазик, Мисирков. Еве што запишав за седум дена, а што рековме по медиуми. Давам и превод на...

Бугарска хистерија против македонизмот

Преродбенските пројави на македонството (7) Стојан Шангов во опширната статија „Македонска народност, македонска граматика, руски пронајдок“ се обиде „да го оцрни“ Мисиркова - „новиот апостол“,...