Ознака: кожа

Фотопротекцијата клучна за превенција од фотостареење како последица од штетниот ефект...

Автор: Д-р Лидија Петровска    Сонцето емитува различни видови на ултравиолетово (УВ) зрачење, од кои две се особено значајни: УВА и УВБ зраците. Овие зраци...

Децата учат како е да се биде во „туѓа кожа“

Иновативната алатка е-твининг се применува и во ООУ „Браќа Миладиновци“, с.Миладиновци, Илинден - ПОУ Мршевци Во ООУ „Браќа Миладиновци“ во селото Миладиновци, Илинден, наставничката по...

Розацеа – со точна дијагноза до ефективен третман!

Автор: Д-р Макфирет Селмани, дерматолог Розацеа е хронично воспалително заболување на кожата, која погодува милиони луѓе ширум светот, и тоа повеќе со светла боја на...

Помогнете и на кожата да го зачува колагенот

Нега и убавина Императивот на секоја модерна жена е да остане млада што е можно подолго. Или барем достоинствено да остари. И тука доаѓаме до...

Нови аспекти на мелазмата

Мелазмата е стекната ограничена хипермеланоза на лицето, повремено на вратот и подлактиците, што значително влијае на квалитетот на животот. Хлоазма е грчки термин за...

Кожата на ајкулата може да се користи за регенерација...

Истражувачите и лекарите од областа на биомедицината и биотехнологијата долго време се заинтересирани за можните терапевтски придобивки од кожата на ајкулата. И покрај фактот...

Маслото од жалфија ја храни и ја смирува кожата

Покрај тоа што е исклучително популарна во кујната, богатството од антиоксиданти и антиинфламаторни својства ја прави жалфијата одличен додаток на природната козметика. Иако нема...

Кожата треба да се нахрани по летото

Нега и убавина Со цел правилно да ја заштитиме кожата од штетното УВ-зрачење во текот на летото, се трудиме да ги следиме советите на експертите....

Што треба да јадете за убава кожа

Исхраната влијае на сите делови од телото, вклучувајќи ја и кожата. Промените во текстурата, бојата, температурата и степенот на сувост на кожата се меѓу...

Од куче што оди наназад до најрастеглива кожа

Најинтересните Гинисови рекорди Од највисокиот човек, најдолгите нокти, до куче што оди наназад пет метри, Гинис собира епски светски рекорди повеќе од 60 години. Оваа...