Ознака: истражувања

Топлотните бранови и нивниот удар врз човекот

Истражувања за климата со заеднички резултатски именител: Периодите на екстремно топло време стануваат подолготрајни, почести и поинтензивни Голем број истражувања покажуваат дека со климатските промени,...

Колку разладено е здраво разладено?

Истражувања за позитивните и негативните ефекти од употребата на клима-уредите Употребата на клима-уредот стана вообичаена во секојдневниот динамичен живот на луѓето, особено во периодите како...

Откриена фигурина од типот на „Големата мајка“

Истражувањата на Тумба Маџари продолжуваат по десетгодишен застој Новото откритие од актуелните археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари е фигурина од типот на „Големата мајка“....

На што работи Европската организација за нуклеарни истражувања

Како да се разбере универзумот ЦЕРН започнува проект за кој истражувачите велат дека би можел да им помогне да го докажат постоењето на скриени честички...

Клетки од фетусот остануваат во мајчиното тело и по породувањето

Истражувањата покажаа дека клетки од фетусот остануваат во телото на мајката неколку години по породувањето. Тоа покажува дека поврзаноста помеѓу мајката и детето освен...

Лилјаците дел од новите истражувања и подготовките за спречување на следна...

Откако ќе падне ноќта во мексиканската џунгла во Јукатан, ветеринарите земаат примероци од крв од лилјаци во најсовремена лабораторија, како дел од истражувањето насочено...

Истражувања во областа на танцот со романски професори

Од 2 до 8 април, Катедрата за современ танц при Филмската академија на универзитетот „Гоце Делчев“ им е домаќин на гости од Националниот универзитет...

Како да го забавите стареењето

Истражувањата што би ја откриле тајната на убавото стареење и вечната младост никогаш не престануваат да ја интригираат јавноста, а научниците сѐ почесто препорачуваат...

Групирањето на земјите во развој е во подем

Војната во Украина предизвика реактуализација на идејата за ново „движење на неврзаните“ Подготвил: Марјан Велевски Ако постои еден принцип што го ценат сите земји во развој...

Кој е општествениот проблем што најмногу ги загрижува граѓаните?

ИСТРАЖУВАЊА И АНАЛИЗИ Проблемот со растечката сиромаштија во земјава веќе и претходно беше детектиран, по што следуваа повеќе сугестии и мерки за сведување на истото...