Ознака: Економско

Реална закана за економијата на Европа

Конфликтот во Црвено Море загрозува еден од најважните трговски патишта во светот, што потенцијално ќе влијае на повеќе од 40 отсто од трговијата меѓу...

Велика Британија бележи економско закрепнување

Бруто-домашниот производ (БДП) на Велика Британија доживеа период на закрепнување откако претрпе најголем пад досега во вториот квартал на 2020 година поради пандемијата. Истата...

„Тешката артилерија“ за економско динамизирање

­Економистите укажуваат дека слабата реализација на капиталните инвестиции води до разни опасности за економијата, особено во периоди на криза, па затоа предлагаат утврдување на...

Брза терапија за економско заздравување

Низ изминативе месеци откако е прогласена пандемијата во Македонија, сите бевме сведоци на разни ветувања дадени од владини претставници, чија цел е секако подобрување...

Економско партиципирање без политички удел

Ова е „сурогат замена на оригиналот и би била само фалсификат на нашето членство во ЕУ“, сметаат македонски политички аналитичари. Тие нагласуваат дека Македонија...