Ознака: евростат

Се повеќе компании во ЕУ банкротираат, објави Евростат

Бројот на компании во Европската унија што прогласија банкрот во вториот квартал е зголемен за 8,4 отсто во однос на претходниот квартал и сега...

ЕУ лани забележала рекорден трговски дефицит од 432 милијарди евра

Европската унија минатата година во надворешно-трговската размена забележала досега најголем годишен дефицит од 432 милијарди евра. Дефицитот се должи, пред се, на големиот пораст...

Во Луксембург се живее најбогато, Бугарите и Словаците најсиромашни во ЕУ

Последниот извештај на Евростат покажува дека жителите на Луксембург и понатаму се најбогатите граѓани на Европската унија, со куповна моќ 2,5 пати поголема од...

Од почетокот на година речиси двојно намален европскиот увоз на енергија...

Пред нападот врз Украина Европска Унија увезувала помеѓу 26 и 7,6 отсто од вкупниот увоз на енергија од Русија, соопшти Евростат. Помеѓу првиот и вториот...

Евростат: 72 отсто од македонските граѓани читаат вести онлајн

Седумдесет и два отсто од корисниците на интернет во Северна Македонија читаат вести онлајн, покажува истражувањето на Евростат. Од земјите во регионот, повеќе од македонските...

ЕУ втора година едноподруго се соочува со пад на бројот на...

Бројот на жители во Европска Унија лани, втора година по ред бележи пад поради последиците од пандемијата со ковид-19, покажуваат податоците на Европската агенција...

Евростат: Најдолго се работи во Италија, Грција и Норвешка до 67...

Возраста на која се заминува во редовна пензија во земјите од Европа е различна и се движи од најмногу 67 до најмалку 56 години....

Евростат: Очекуваниот животен век во ЕУ изнесува 80,4, кај нас 74,4...

Очекуваниот животен век при раѓање во ЕУ во 2020 година изнесувал 80,4 години, што е за 0,9 години пониско споредено со претходната 2019 година. Највисок...

Романците и Бугарите најсиромашни во ЕУ според Евростат

Според најновите податоци на Евростат во четири земји-членки на Европска Унија, во Бугарија, Романија, Грција и во Шпанија повеќе од една-четвртина од населението е...

Колку е просечниот работен век во ЕУ, а колку во Македонија

Истражувањето покажува дека меѓу земјите-членки на ЕУ, најдолг работен век имале Шведска (42 години), Холандија (41 година) и Данска (40 години), додека најкраток Италија...