Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25135)

Домување

Билка што не се плаши од зимата Многу лица дури и кога ќе решат да одгледуваат растенија, се откажуваат од идејата штом ќе дојдат постудените...

Бројот на диви пчели значително се намалува

Бројот на диви пчели низ светот се намалил за една четвртина, во периодот од 1990 до 2015 година, покажаа податоците на Глобалната организација за...

Амарантот, тофуто и леќата се богати со вегански протеини

Веганската диета, но и намаленото внесување месо и производи од животинско потекло стануваат сè попопуларни, како поради загриженост за животната средина и животните така...

Скинимализам, здрава коса и силни бои се хит-трендови

Глобалната пандемија дефинитивно ги смени речиси сите аспекти од нашите животи. Значи, дури и нашите рутини за убавина не останаа имуни. Бидејќи салоните и...

Земјата е во сериозна опасност за која не сме свесни

Размерот на заканата за биосферата и за сите нејзини животни форми, вклучувајќи го и човештвото, всушност е толку голем што дури и најквалификуваните експерти...

Панорама / Меѓу мечот и крстот!

Загреб - Поголемиот дел од Хрватска го зафати студен бран, проследен со дожд и силен ветер. Обилен снег паѓаше во Лика и во Горски...

Обновени разговорите меѓу Анкара и Атина

По петгодишен прекин на разговорите, Грција и Турција го обновија дијалогот за истражувањата на присуство на јаглеводороди во источните води на Егејско Море. Заменикот...

Балканот преплавен со комунален отпад

По секој обилен дожд, со поплавите од реките и водотеците се носи и огромно количество амбалажа и друг материјал што поради неефикасниот систем за...

Дуалното образование услов за одржување на стопанството

Недостигот од квалификувана работна сила е огромна пречка за економското закрепнување во постковид-периодот, затоа на долг рок е потребен развој на соодветен модел на...

Со поенергични мерки против сивата економија

Бизнис-заедницата бара засилени контроли и инспекции и спречување на нелојалната конкуренција, бидејќи со непријавувањето на работниците се урива пазарот, а одредени фирми што не...