Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24777)

„Алкалоид“ АД Скопје со дополнително вложување во Република Србија

„Алкалоид“ АД Скопје континуирано вложува во поголемо пазарно учество на постојните и на нови пазари во странство. За таа цел, компанијата на 21.10.2019 година...

Депозитите како клучна поддршка за економскиот раст

Наместо граѓаните или компаниите сами да инвестираат, тие ги депонираат средствата, кои потоа банките ги вложуваат, односно им ги даваат како заеми на побарувачи...

Револуции, но за кого?

Никому нема да му биде полошо од порано, но на многумина ќе им биде многу подобро. Така ги уверуваше германскиот канцелар Хелмут Кол Источногерманците...

Изгубеното ветување од 1989 година

По распадот на комунизмот во Европа во 1989 година, многумина сонуваа да изградат обединет и слободен континент со ЕУ во неговото срце. Но 30...

Ќе стане ли Африка нова воена приказна за македонските мировници?

Во неколку града на Мали веќе се стационирани 4.500 француски специјални воени сили, а со зголемувањето на военото присуство на европските земји, се очекува...

Јагленот и натаму клучен за производството на струја во Македонија

ЕУ започнува сериозна борба со загадувањето предизвикано од употребата на фосилни горива, а холандскиот социјалист Франс Тимерманс ќе го предводи спроведувањето на „Европскиот зелен...

Меридијани

Вашингтон - Демократската партија по повеќе од две децении целосно ја презеде контролата врз законодавството во Вирџинија, што претставува голем удар за американскиот претседател...

Нов изненадувачки тренд во американската политика

Резултатите од најновото социолошко истражување на американскиот фонд „Меморијал на жртвите на комунизмот“ покажуваат дека дури 36 отсто од средовечните Американци се изјасниле дека...

Популарниот „боинг 737 дримлајнер“ со сериозни дефекти?

Инженерот Џон Барнет тврди дека тестовите сугерираат оти дури една четвртина од системите за кислород може да се дефектни и да не работат кога...