Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24299)

Кои биле Бугарите, кои Македонците

БОРБАТА ЗА СОЗДАВАЊЕ МАКЕДОНСКА ДРЖАВНОСТ ВО ПЕРИОДОТ НА ГОЛЕМАТА ИСТОЧНА КРИЗА (1) Весникот „Нова Македонија“ го објавува во повеќе продолженија трудот на професорот Владо Поповски,...

Отворено писмо до грчките интелектуалци

И по 2.300 години сѐ уште не знаеме кој е наследникот. Вие господине Ципрас тврдите дека само вие сте наследници на богатството на Александар,...

Демографски движења во Република Македонија – пет региони и 44 општини...

Веќе подолго време се анализира, пишува, констатира, укажува и се даваат одредени мерки и насоки во однос на демографските состојби во нашата земја, но...

„Фејсбук“ ни покажа кој ги крои изборите

Нема многу голема разлика помеѓу „Кембриџ аналитика“ и „Фејсбук“. И двете компании ги користат нашите податоци за политички и финансиски цели, само што „Фејсбук“...

Годинава ќе јадеме поскапи сливи, кајсии и праски

Новиот снежен бран и ниските температури што ја зафатија Македонија нема да предизвикаат значителни оштетувања кај земјоделските култури, вели агрометеоролог од Управата за хидрометеоролошки...

Се работи на новиот „Матрикс“

Сценаристот Жак Пен е одговорен што книгата „Реди плеер уан“ е адаптирана за филм. Во неговата биографија се наоѓаат и наслови како „Икс мен...

Ќе се доплатува за ненавремено осигурени возила?

Воведување доплата за ненавремено осигурени возила предлага Националното биро за осигурување на РМ, за да се реши проблемот со големиот број неосигурени, односно нерегистрирани...

Дени Бојл ќе го режира новиот „Џејмс Бонд“

Британскиот автор Дени Бојл потврди дека работи на сценариото за новиот филм за Џејмс Бонд, заедно со својот долгогодишен соработник Џон Хоџ, а исто...

Ридли Скот ќе снима воен филм за кинескиот пазар

Светски познатиот режисер Ридли Скот преговара за нов филм, кој ќе биде воен трилер за евакуирањето на 4.885 кинески државјани во рок од 48...

Собранието не придонесува кон демократизација на општеството

Според начинот на носењето на одлуките, Собранието остана форум во кој спротивставените политички опции не ги менуваат своите позиции без разлика на искажаните аргументи....