Ознака: банки

Земјоделските банки како ветер во едра на земјоделството

Во светот постојат примери каде што функционираат „земјоделски банки“,а во минатото и ние сме имале земјоделска банка. Тие им обезбедуваат специјализирани финансиски услуги на...

Во криза и германските банки за храна

„Дојче веле“ излезе со анализа што предизвикува сериозна тревога во Германија. Имено, инфлацијата и напливот на бегалци во Германија прават голем притисок врз банките...

Ќе се преселат ли граѓанските финансиски депозити од банките кај државата

Министерството за финансии промовира граѓанска обврзница со каматна стапка од 5 отсто годишно Министерството за финансии промовира граѓанска обврзница со каматна стапка од 5 отсто...

Опасен танц по жица на централните банки

Американскиот ФЕД повторно ја зголеми каматната стапка, но тука изгледа е крајот. Зашто, колку тоа и да помага во битката против инфлацијата, толку е...

Ју-бе-ес ја презема Кредит Свис

Големата швајцарска банка Ју-бе-ес  ќе ја преземе ривалската Кредит Свис која западна во длбока криза, соопштуваат од Сојузниот совет, како и претставници на двете...

Банкарската криза се смири, тврди Бајден

Американскиот претседател Џо Бајден, по неодамнешниот колапс на американските банки „Банката на Силиконската долина“ и „Сигничр банк“, изјави дека банкарската криза се смирила. Поради минатонеделниот...

Централните банки и нивното (не)знаење и (не)искуство ќе имаат голем удел...

Моментално пловиме во немирни води, а кризата ќе се влоши во наредните месеци, и тоа значително. Сега се соочуваме со стагфлација, што значи дека...

Ирански хакери повторно во напад, објавија банкарски податоци на албански функционери

Иранските хакери од групата „Татковинска правда“, денеска објавија нови информации за функционери во албанските министерства и државни институции. Во содржината објавена на мрежата Телеграм ги...

Централните банки искреираа „коронарна“ инфлаторна спирала

Моменталниот инфлаторен притисок, покрај кризата што произлезе од војната во Украина, се должи и на преголемото количество долари и евра што беа инјектирани во...

Менувачниците ќе можат да купуваат евра од банките

Народната банка воведува уште еден дополнителен заштитен механизам на менувачкиот пазар со кој на менувачниците им се овозможува да купуваат евра од банките при...