Извештај на Меѓународниот институт за истражување на мирот во Стокхолм (СИПРИ)

Загрижувачки прогнози можат да се прочитаат во годишниот извештај за 2022 година на Меѓународниот институт за истражување на мирот во Стокхолм (СИПРИ). Секоја година извештајот се очекува со големо внимание од меѓународната јавност и потоа се анализира, бидејќи во него се презентирани процените за моменталната состојба на вооружувањето, разоружувањето и меѓународната безбедност. Според последниот извештај, процена на СИПРИ е дека нуклеарните арсенали низ светот реално се очекува да растат во наредните години, за првпат по Студената војна, а ризикот од користење такво оружје е најголем во изминатите неколку децении.

Иако бројот на нуклеарно оружје малку се намали меѓу јануари 2021 година и јануари 2022 година, СИПРИ наведува дека, доколку не се преземат итни дејства од страна на нуклеарните сили, бројот на боевите глави наскоро би можел да се зголеми.

Ваквите сознанија и прогнози се базираат на податокот дека деветте држави со нуклеарно вооружување – САД, Русија, Британија, Франција, Кина, Индија, Пакистан, Израел и Северна Кореја – продолжуваат да ги модернизираат своите нуклеарни арсенали. Од вкупниот инвентар на околу 12.705 боеви глави на почетокот на 2022 година, околу 9.440 биле во воени резерви за потенцијална употреба. Од нив, се проценува дека 3.732 боеви глави биле распоредени со проектили и авиони, а околу 2000 година – речиси сите им припаѓале на Русија или на САД – биле чувани во состојба на висока оперативна готовност.

Иако вкупните резерви на боеви глави на Русија и на САД продолжија да се намалуваат во 2021 година, ова се должи на демонтирањето на боевите глави, кои беа повлечени од воена служба пред неколку години. Бројот на боеви глави во употребливите воени резерви на двете земји остана релативно стабилен во 2021 година
– Сите држави со нуклеарно оружје го зголемуваат или надградуваат својот арсенал и повеќето ги заоструваат нуклеарната реторика и улогата што нуклеарното оружје ја игра во нивните воени стратегии – рече Вилфред Ван, директор на Програмата за оружје за масовно уништување на СИПРИ.

Русија и САД заедно поседуваат над 90 отсто од целото нуклеарно оружје. Останатите седум држави со нуклеарно оружје или развиваат или распоредуваат нови системи за оружје, или ја објавија својата намера да го сторат тоа. Кина е во средина на значително проширување на својот арсенал на нуклеарно оружје, за што сведочат сателитски снимки, кои покажуваат дека нивната атомска програма вклучува изградба на над 300 нови ракетни силоси.