Фото: пиксабеј

По успешното завршување на фазата на имплементација, пловечката фотоволтаична централа во Елбасан започна со работа, јави весникот „Илинден“.

– Првата пловечка централа во Албанија произведува струја од обновлива енергија која се внесува во албанската енергетска мрежа. Централата се наоѓа во вештачката акумулација Бања, со која управува норвешката компанија „Статкрафт“. Хидроелектраната е со моќност од 72 мегават часови. Ова е иновативен проект за истражување и развој со инсталирана моќност од 2 мегават часови и планирано годишно производство од околу 2,6 гигаватчасови, додава весникот повикувајќи се на објава на компанијата.

Оваа пловечка фотоволтаична технологија е развиена од норвешката компанија Ocean Sun и имплементирана со албанската компанија Доко. Покрај производството на обновлива енергија, овој истражувачки и развоен проект ќе послужи и како основа за учење и оценување на потенцијалните придобивки од оваа технологија.

– Ја завршивме фазата на имплементација на пловечката фотоволтаична централа Бања, иновативен проект за истражување и развој кој може да придонесе за развој на обновливите извори на енергија. Врз основа на потенцијалот на обновливата енергија во Албанија, веруваме дека земјата може да игра клучна улога како иноватор за обновлива енергија во регионот – изјавил Симен Бреин, потпретседател на „Статкрафт“ за Европа.

Според Ригела Гегприфти, генерален директор на Статкрафт во Албанија, завршувањето на фазата на имплементација на овој проект за истражување и развој претставува уште едно достигнување на компанијата во Албанија.

-Овој проект е реализиран во тесна соработка со албанските власти. „Статкрафт“ е најголемиот приватен инвеститор во Албанија во обновливи извори на енергија со хидроцентралите Бања и Моглица и во моментов ги разгледуваме можностите за понатамошна оптимизација на овие средства за обновлива енергија, изјавила Гегприфти.

Компанијата „Статкрафт“ е присутена во Албанија од 2007 година.