Фото: Влада/Архива

Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување, Оливер Вархеји, денеска изјави дека е важно да се продолжи со усогласување на визната политика на Србија со визната политика на Европската унија.

Вархеји ова го изјави во Белград на средбата со вицепремиерот и министер за внатрешни работи Ивица Дачиќ, соопшти надлежното министерство.

– Имајќи ја предвид улогата на МВР, како и добрата соработка со европските институции во претходниот период, министерот Дачиќ посочи дека меѓу приоритетите на Србија се сузбивањето на нерегуларната миграција и заштитата на државната граница. како и борбата против шверцот и трговијата со луѓе – се наведува во соопштението.

Дачиќ подвлече дека Србија е подготвена да ја крене на повисоко ниво својата соработка со европските партнери, да работи на прашањето за илегалната миграција и постепено да ја усогласува својата визна политика со политиката на ЕУ.

Соговорниците разменија мислења за соработка во областа на преговарачкото поглавје 24 – правда, слобода и безбедност, особено во борбата против организираниот криминал, тероризмот и злоупотребата на дрога, се додава во соопштението.