Фото: пиксабеј

Заклучно со вчера во Србија има 565 пријавени случаи на голема кашлица, додека претходната недела имало 492 случаи, изјави раководителката на одделението за имунизација на Градскиот институт за јавно здравје, Ивана Беговиќ Лазаревиќ.

Таа додаде дека има уште најмалку 100 пациенти кои не посетиле лекар.

Беговиќ Лазаревиќ потсети дека Градскиот завод за јавно здравје ја пријавил епидемијата на 19 декември 2023 година, кога биле регистрирани 312 случаи на голема кашлица.

Таа рече дека епидемијата се прогласува кога се работи за болести од поголемо епидемиолошко значење и дека епидемијата ја прогласува министерот за здравство на предлог на Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

Според неа, бројот на новозаболени на неделно ниво не се намалува и се работи за случаи кои се лекувале епидемиолошки, а има уште најмалку 100 болни лица кои не се јавиле на лекар.

Беговиќ Лазаревиќ смета дека поради тоа не може да се каже дека се гледа крајот на епидемијата, но дека тоа може да се случи за месец или месец и половина.