Со одлука на воените власти во САД, запрена е обуката на турските воени пилоти за авиони Ф-35 и тие ќе треба да ги напуштат САД до 31 јули.

Како што пренесуваат светските медиуми, одлуката е донесена по разговорите на САД и Турција кои се однесуваа на испорака на руските противракетни системи С-400 во Турција.

Според американски медиуми, не е исклучено мерката да биде укината, доколку Анкара се откаже од купувањето руските системи.