Колку и да сакаме да јадеме лубеница во текот на целата година, најдобро време за купување на ова овошје е во текот на неговата сезона, која трае помеѓу јуни и септември.

Тежина на лубеницата: Постојат неколку работи што треба да ги проверите пред купувањето. Прво, внимавајте на тежината на лубеницата, бидејќи тежината игра голема улога. Кога лубеницата е зрела, таа е потешка, па најдобро е да изберете лубеници со големината што ја сакате. Потоа обидете се да ја подигнете секоја од нив. Ако лубениците се со еднаква големина, изберете ја најтешката.

Жолт дел: Сигурно сте забележале дека повеќето лубеници имаат некаде жолт дел на кората. Тоа го означува местото каде што лежела додека растела. Колку е пожолта дамката, толку е позрела лубеницата. Избегнувајте лубеници што имаат бела или многу бледа дамка бидејќи тоа значи дека овошјето е прерано набрано.
Изберете ја вистинската форма: Побарајте лубеница што е позаоблена и поеднаква во формата, за разлика од овалната. Кружните лубеници се послатки, додека овалните имаат тенденција да бидат помалку ароматични.

Дршка: Исто така, обрнете внимание на дршката ако ја има. Ако е сува, тоа значи дека лубеницата е зрела, но ако е зелена, значи дека е прерано набрана и нема да созрее.
Чукнете: Додека другите може да ви даваат љубопитни погледи, чукањето на лубеница може да ви помогне да ја изберете најдобрата лубеница. Нежно чукнете го овошјето и слушајте го звукот што го прави. Ако звучи длабоко и шупливо, тоа покажува дека овошјето има повеќе вода и веројатно е зрело. Спротивно на тоа, ако чукањето звучи погласно, тоа може да биде знак дека кората е премногу густа и дека плодот не е целосно зрел.