Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25864)

Во Македонија постојат 16 вида змии, од кои само три се...

Препорачуваме да го чувате вашиот двор уреден за да не создадете места што змиите би ги користеле како засолниште, а кога се движите во...

Трикови за да се избере најдобрата лубеница

Колку и да сакаме да јадеме лубеница во текот на целата година, најдобро време за купување на ова овошје е во текот на неговата...

Најголемиот брод за крстосување во светот ќе заплови наскоро

Изработката на најголемиот брод за крстосување во светот, во финското бродоградилиште „Мејер Турку“, е при крај. „Ајкон оф д сис“ на „Ројал карибиен“ ќе...

Русалии – вистината и историјата за помалку познатата македонска традиција

Занимливости Русалиските обичаи и игри во селото Секирник, во општината Босилово, со години се од интерес на научното истражување за повеќе фолклористи, етнолози, етномузиколози и...

Локалитетот Градиште има сличности со престолнината на Античка Македонија

Интересни сознанија од археолошките ископувања во атарот на селото Младо Нагоричане, Кумановско Како најдобар показател за тесната поврзаност на Градиште со македонското кралство на југ,...

Општините да си постават водомер и да си ја плаќаат потрошената...

ЈП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ СО ОДГОВОР ДО ЛОКАЛНИТЕ ВЛАСТИ ВО ВРСКА СО ПРАШАЊЕТО ЗА ЈАВНИТЕ ЧЕШМИ И ФОНТАНИ За поставување нови фонтани или чешмички надлежни...

Казнената камата за физичките лица зголемена на 14 отсто

Казнената камата за периодот од 1 јули до 31 декември 2023 година е зголемена за 1,25 процентен поен и таа сега ќе изнесува 16...

Интересот на граѓаните е цените да бидат пониски

Како суровините, енергијата, транспортот, трговските маржи... ќе ја дообликуваат цената на производот Резултати од вчерашната сондажа при обиколка на четири поголеми трговски синџири во Скопје...

Како самите го саботираме нашиот македонски јазик

Сѐ повеќе странски зборови се присутни во секојдневната комуникација Во јавноста сѐ почесто се забележува наметливо присуство на странски зборови и цели фрази во јавната...

Шеснаесетзрачното сонце е дел од македонскиот вековен идентитет

Вчера во Охрид беше одложено судењето за нарушување на јавниот ред и мир поради истакнување на знамето со сонцето од Кутлеш Вчера повторно беше одложено...