Фото: Пиксабеј

Техно

Група инженери на Технолошкиот институт во Масачусетс дизајнирале мек спроводлив полимерен хидрогел, кој може да послужи како биокомпатибилна имплантирана електрода без метал. Материјалот, кој може да се користи за правење мастило за печатење, може да се користи во медицината за производство на срцеви и длабоки мозочни стимулатори. Новиот материјал може да ги замени металите како електрични интерфејси за пејсмејкери и електронски импланти. Овој материјал сличен на желе е мек и истовремено цврст како биолошкото ткиво и може да спроведува струја слично како металите.
Друг изум на модерната технологија е мал робот инспириран од панголинот, кој наскоро би можел да врши различни безбедни и минимално инвазивни медицински процедури во телото. Истражувачите се надеваат дека роботот ќе може да пристапи до тешко достапните делови, како што се желудникот и тенкото црево, менувајќи ја нивната форма. Малиот робот може да се преклопува, загрева, да го менува обликот и да се врти. Тој може и да донесе лек до ткивото.
Меѓу најновите изуми се и капките за нос за закрепнување од мозочен удар. Околу 7,6 милиони луѓе имаат исхемичен мозочен удар секоја година, а повеќе од половината потоа развиваат некакви физички или ментални нарушувања, како губење на способноста за движење на рацете или нозете, нарушувања на говорот или проблеми со депресија и анксиозност. Но тоа наскоро би можело да се промени. Имено, невроимунолози од Универзитетот во Гетеборг претставиле капки за нос што содржат аминокиселини што им помогнале на глувците да закрепнат од штетните биолошки последици од мозочниот удар. Истражувачите веруваат дека овој метод на лекување би можел да се користи и кај луѓето.