Фото: Пиксабеј

Стоматолог откри дека кога станува збор за оралната хигиена, има една едноставна работа што можете да ја направите за да се осигурите дека добро се грижите за вашите заби, а тоа е неверојатно едноставно. Сè што треба да направите е да ја навлажните четката за заби пред да ја ставите пастата на четката.
– Мокрењето на четката за заби пред четкање е неопходно поради неколку причини. Прво, мокрењето на влакната помага поефикасно да се дистрибуира пастата за заби, обезбедувајќи подобра покриеност низ површината на забите.

Ова резултира со подобрување на ефикасноста на чистење и потемелно отстранување на наслагите и остатоците – објасни д-р Пајал Бала, водечки стоматолог и клинички директор на „Квест дентал“.

Д-р Бала потоа објасни дека мокрењето на вашата четка за заби може да обезбеди и понежно третирање на забите и непцата.

Второ, мокрењето на четката ги омекнува влакната, правејќи го искуството со четкањето понежно за непцата и забната глеѓ, намалувајќи го ризикот од иритација или оштетување.
– Покрај тоа, влагата помага да се активираат состојките на пастата за заби, што ги прави поефикасни во борбата против бактериите и одржувањето на оралната хигиена. Со влажнењето на вашата четка, можете да го подобрите целокупното искуство со четкањето и да промовирате подобри резултати за оралното здравје, што го прави едноставен, но вреден чекор во вашата секојдневна рутина за нега на забите – истакнува Бала.