Во 2002-2003 година Владимир Паун-Врапциу е победник на архитектонски натпревар организиран од фондацијата „Оут фарм“, спонзориран од принцот Чарлс, кој е и претседател на жирито

Во галеријата „Остен“е поставена самостојната изложба на романскиот уметник Владимир Паун-Врапциу, со наслов „Простор“. Станува збор за проект во развој што постојано добива нови форми и димензии, како што всушност се случува и во просторот околу нас. Еден постојан, неограничен развој. Со истата изложба Врапциу има гостувано во галеријата „Сафира и Вентура“ во Њујорк во период во 2022 година.
– Добре дојдовте во „Простор“, изложба замислена од длабочините на имагинацијата и родена како светилиште за човечката душа. Во оваа збирка на создадени форми, визијата на уметникот ја надминува физикалноста, нудејќи прибежиште за духот да шета слободно среде непознатите територии на постоењето. Од најраните епохи на човештвото до денес, привлечноста на универзумот ја плени човечката психа, повикувајќи ги истражувачите да излезат надвор од границите на Земјата. Сепак, суштината на универзумот останува загадочна, нејзините својства подлежат на одливот и протокот на знаењето што се развива низ цивилизациите. Но „Простор“ е повеќе од едноставно истражување на космичките мистерии; тоа е храбар напор да се соочиме со егзистенцијалните стравови што ја зафаќаат нашата колективна свест. Среде глобалната пандемија и безбројните грижи што ја придружуваат, оваа изложба се појавува како фројдовска катарза, терапевтско патување низ уметноста за да се помириме со нашите најдлабоки стравови. Овде, среде курираните форми, лежи доказ за издржливоста, потсетник дека и покрај неизвесноста, уметноста служи како светилник на утеха и исцелување. Бидејќи во прегратката на креативноста наоѓаме не само светилиште туку и сила да ги надминеме неволјите. Добре дојдовте во „Простор“, каде што уметноста станува сад за патување навнатре, кон разбирање, прифаќање и на крајот ослободување. Во просторот дефиниран од Владимир Паун Врапциу, тој парадоксално ја претставува слободата, која постои и покрај клаустрофобичната форма на живеалиштата на луѓето – вели за изложбата Александру Ангел, кустос и музеолог од Романија.

Владимир Паун-Врапциу, современ романски уметник, го започнува своето уметничко патување со завршувањето на средното уметничко училиште во Бузау, со фокус на декорација, од 1991 до 1995 година. Неговите академски определби продолжуваат и тој дипломира на Факултетот за архитектура и урбанизам во Букурешт. Воден од страста за уметничко истражување, Владимир дополнително ги усовршува своите вештини со магистерски студии по уметност на Националниот универзитет за уметност во Букурешт од 2019 до 2021 година. Како успешен уметник, Владимир Паун-Врапциу добива меѓународно признание. Со гордост го претставува галеријата „Сонија Монти“ во Париз, Франција, означувајќи го неговото присуство на европската уметничка сцена.
Признанијата на уметникот ги вклучуваат престижната награда „Остен“ на Биеналето на цртеж во Скопје во 2020 година, наградата за најдобар уметник од Биеналето во Фиренца и Светската асоцијација за визуелни уметности и наградата на жирито на Биеналето во Фиренца. Паун-Врапциу има успешна кариера во архитектурата, особено познат по неговата експертиза во минимализмот. Во 2002-2003 година тој е победник на архитектонски натпревар организиран од фондацијата „Оут фарм“, спонзориран од принцот Чарлс, кој е и претседател на жирито. В.Д.