Време е да му се сигнализира на светот дека Европа и САД имаат усогласени политики и, очигледно, се надминати и оние мали разлики што ги имаа меѓу себе

Тренд на поделена глобализација во светот

Силниот безбедносен сојуз меѓу САД и Европа во спротивставувањето на Русија покажа зошто на светот му е потребно трансатлантско единство за да се зачува мирот. Но кога станува збор за друг егзистенцијален предизвик, како спротивставувањето на кинескиот капитализам и гравитациската сила што ја врши низ целиот свет, овој сојуз не успева во намерата. Наместо тоа, Европа и Америка се караат на повеќе полиња, од дигитална трговија до индустриска политика, кои се закануваат да му стават крај на повеќе од седумдесет и пет години заедничкото лидерство во глобалната трговија.
Зошто ова е горливо прашање? Затоа што одговорот на кинескиот економски модел управуван од државата е исто толку од клучно значење како спротивставување на воен предизвик. Заканата можеби е помалку драматична, но со текот на времето станува притаена и трансатлантскиот сојуз ризикува да ги загуби самите основи на нивните слободни општества. Успехот на Кина во распоредувањето огромна државна моќ за освојување на светските пазари и технолошкото лидерство, заедно со нејзината растечка воена моќ, е егзистенцијален безбедносен предизвик за Западот. Подемот на Кина, исто така, ја поткопува поддршката за отворената трговија и во Европа и во САД, особено кога е поврзана со нарушувањата од пандемијата, ограничувањата на синџирот на снабдување и украинскиот конфликт. Како резултат на тоа, фокусот на политиката во трансатлантскиот сојуз се насочи кон регионализацијата и враќање на домашното производство.

Пресудна е моќта на стратегиските сојузи

Сепак, повлекувањето од светските пазари и полагањето надежи во самодоволноста би било трагична грешка. Светската трговија сè уште расте, а стратегиските сектори се глобализирани. Игнорирањето на оваа реалност и неуспехот да се усогласат американските и европските интереси е опасен потег. Секој треба да изгради економска сила дома и да ја одржи водечката предност во иновациите, но не на сметка на исклучувањето од битката за одржување на заедничките глобални придобивки.
Во таа битка, пресудна е моќта на стратегиските сојузи. Во моментов се создава нова реалност на „поделена глобализација“, каде што трговските политики сè уште се важни, но играат во преструктурирани сфери на влијание со изменети модели на трговија и инвестиции. Мултилатерализмот сè уште ќе постои, но повеќе ќе биде обликуван од конкурентските блокови отколку од чисто мултилатерални вежби.

„ЕУ и САД да останат на иста страна“

И на Европа и на САД им се потребни различни сојузи низ светот. Но од историски и од комерцијални причини, трансатлантската врска мора да биде незаменлив камен-темелник за двете страни, единствено способна да ја игра улогата на стандарден носител на пазарната демократија во светот што повторно се групира. Како што порача Валдис Домбровскис, комесарот за трговија на ЕУ минатиот месец во Вашингтон, „од клучно значење е ЕУ и САД да останат на иста страна бидејќи се соочуваат со исти глобални предизвици“. Ниту Европа, ниту САД не треба да го користат нивото на демократизација на една земја како единствен лакмусов тест за трговските односи, иако преголемото потпирање на Европа на Русија за енергија беше тешка лекција за сите. Во исто време, кога САД и Европа ја губат од вид важноста на нивниот сојуз, вклучувајќи и во економската област, нивните конкуренти се радуваат.

Внимателно со разликите

Некои долгогодишни билатерални неволји завршија под тепих, но неодамнешните чекори за здружување на силите не ја достигнаа вистинската стратегиска усогласеност. Уште полошо, двете страни усвојуваат политики што ги вовлекуваат понатаму во трговски конфликт. Еден поглед на притисокот на ЕУ за „дигитален суверенитет“ или ограничувања на увозот на земјоделски производи, но и американската политика за чипови или за локализирање на производството на електрични возила, ги отвораат прашањата дали која било од страните ја разбира егзистенцијалната важност на овој момент во историјата, кој бара повеќе.
Оваа динамика ја поткопува нивната конкурентност, поништувајќи ги надежите за заедничка економска безбедносна агенда. Наместо тоа, треба да распоредат механизми како Г7 и Советот за трговија и технологија на САД и ЕУ (TTC) за да го променат наративот. За да постигнат успех, двете страни мора да ги сфатат опасностите од борбата за локалните барања додека сè уште има време. Избирањето проактивност за да не се нарушат економските интереси бара чувство на итност и политички поттик од врвот. Агендата на САД и на ЕУ треба да биде поголема и похрабра, елиминирајќи ја дискриминацијата и прифаќајќи го трансатлантското единство додека се обидуваат да ги направат синџирите на снабдување поотпорни и да одговорат на економските притисоци дома. Само заедно можат да одговорат на денешните геополитички закани и само заедно (со сојузниците како Јапонија, Кореја и други) можат да создадат идни мултилатерални трговски правила.
Само со намалување на визиите во нивните соодветни визии за идниот геоекономски поредок и не предизвикувајќи предрасуди меѓу компаниите, тие ќе можат да се движат во оваа ера на зголемена конкуренција на големите сили. Време е да му се сигнализира на светот дека Европа и САД ги усогласија политиките, со помалку меѓусебни разлики, бидејќи алтернативата е незамислива.