Фото: Пиксабеј

Латиноамериканското или шпанското население (ги вклучува сите што зборуваат шпански, без разлика дали се од Латинска Америка или од Шпанија) претставува една од најдинамичните и најбрзорастечките заедници во Соединетите Американски Држави

Сè повеќебројното латиноамериканско население е резултат на турбулентната историја на Северна Америка и новиот свет во последните векови, а како што поминува времето, влијанието на Латиноамериканците врз американското општество станува сѐ повидливо и позначајно. Растот и зголеменото влијание на населението во Латинска Америка создадоа страв кај одреден дел од белите Американци, кои стравуваат дека белците повеќе нема да бидат мнозинство во САД, што е многу веројатно во иднина. Последица на ова е растот на десницата и екстремната десница, расистичките движења, а од друга страна и екстремните леви движења. Стравот од латинопревласт придонесе Доналд Трамп да дојде на власт и предизвика длабоки општествени поделби.

ДОАЃАЊЕТО НА ШПАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И ТЕНЗИИ СО МЕКСИКО

Историски гледано, присуството на Латиноамериканците во С. Америка датира од колонијалниот период. Шпанските освојувачи првпат стапнале на почвата на денешните САД во 16 век, оставајќи длабока трага на територијата на јужните сојузни држави, особено Флорида, Тексас, Калифорнија, Ново Мексико, Аризона, Јута, Невада и Колорадо. За време на шпанското владеење во овие области до 1821 година се случиле голем број миграции на населението со шпанско потекло од различни делови на Латинска Америка и Шпанија, кои придонесоа за растот на шпанското население. Бидејќи Шпанија беше ослабена од војните од 1819 година, САД ја купија Флорида, а Шпанците ја задржаа контролата над Тексас.
По одвојувањето на Мексико од Шпанија во 1821 година, трендовите на имиграција на населението од Латинска Америка продолжиле во овие области, како и доселување на бели Англоамериканци што зборувале на англиски јазик. Мексиканските власти во Тексас го сметаа народот Команчи за главна закана и сакаа по секоја цена да го зголемат населението. Тие се обидоа да привлечат колонисти не само од Мексико и остатокот од Латинска Америка туку и белци од САД, верувајќи во асимилација. Ова имаше спротивен ефект и белите доселеници не се асимилираа. Пречките беа англискиот јазик, протестантската религија (Мексико беше официјално католичка земја) и ропството, кое беше забрането во Мексико, а дозволено во САД. Во 1834 година во Тексас имало десет пати повеќе белци од Латиноамериканците. САД го поддржаа прогласувањето на Тексас за независна република две години подоцна. Сепак, Вашингтон не го одобри барањето на Тексас да се приклучи на Унијата за да не се провоцира Мексико и поради спорот за ропството – Тексас беше ропска држава, а ропството во САД беше при крај. Конечно, во 1845 година, САД се согласија да го припојат Тексас, кој стана 28-та американска држава. Границата на САД се пресели до реката Рио Гранде. Проширувањето на САД на запад е главната причина за Американско-мексиканската војна од 1846-1848 година. Америка тогаш беше силна, а Мексико слабо и триумфираше во крвава војна. Според мировниот договор од Гвадалупе Идалго, Мексико загуби една третина од својата територија: Тексас, Калифорнија, Ново Мексико, Јута, Невада и Аризона и делови од Колорадо, Оклахома, Канзас и Вајоминг за отштета од само 15 милиони долари.
Значително зголемување на шпанското население во САД се случи во средината на 20 век, особено за време и по Втората светска војна. Програмите за имиграција, како што е програмата Брацеро од 1942 до 1964 година, привлекоа голем број работници од Мексико да работат во земјоделството и градежништвото. На Американците им недостигаа работници, а економијата се ширеше. Бранот на миграција продолжи во текот на 20 век со различен интензитет. Имигрантите пристигнаа од Мексико, Куба, Порторико, Доминиканската Република, Колумбија, Ел Салвадор, Хондурас и други земји. Меѓутоа, американските влади понекогаш дозволуваат илегална и легална миграција, а понекогаш не, во зависност најмногу од состојбата на американската економија. Во 1978 година, Службата за имиграција и натурализација (ИНС) понуди да изгради 3,5 метри високи огради од бодликава жица.

ПОДИГНУВАЊЕ ОГРАДИ НА ГРАНИЦАТА

Подигнувањето огради и бариери почна порано, иако прикриено. Сепак, бројот на шпански имигранти не се намали. Во 1986 година, претседателот Роналд Реган потпиша договор за амнестија за 3 милиони илегални имигранти кои живееле во САД пред 1982 година.
Во 2009 година Обама ја продолжи политиката на поставување гранична ограда, која беше двојна или тројна на некои локации. Бројот на илегални имигранти падна за време на мандатот на Обама, но прашање е колку се должи на неговата администрација, а колку на економското забавување на Америка. Многу малку бариери се непробојни и имигрантите наоѓаат начини да ги заобиколат или да ги користат патеките на пустината Сонор. Затоа Трамп вети дека ќе изгради ѕид за кој Мексико ќе плати. Кризата на мексиканско-американската граница се интензивираше во последните години, особено за време на мандатот на Бајден. Тоа има длабоко влијание врз американската политичка ситуација. Сепак, дури и да престане илегалниот влез на имигранти од Латинска Америка, се проценува дека населението во Латинска Америка ќе продолжи да расте.

ХИСПАНОАМЕРИКАНЦИТЕ СТАНУВААТ СЀ ПОВЕЌЕБРОЈНИ

Денес Латиноамериканците сочинуваат значителен дел од американското население. Во 2020 година Бирото за попис на САД процени дека речиси 65,3 милиони Латиноамериканци или Хиспанци живеат во САД. Процентуално, шпанското население сочинува 19 отсто од вкупното население на САД. Хиспанското население е најголемо во Порторико (98,9 отсто), кое сè уште не е инкорпорирано во САД. Во некои сојузни држави, Латиноамериканците се многубројни и речиси станаа мнозинство од населението: Ново Мексико (47,7 отсто), Калифорнија (39,4 отсто), Тексас (39,3 отсто). Околу една третина или четвртина од населението се од следните држави: Аризона (30,7 отсто), Невада (28,7 отсто), Флорида (26,5 отсто), Колорадо (21,9 отсто), Њу Џерси (21,9 отсто). Латиноамериканците сочинуваат најмалку 15 отсто од населението во следните држави: Њујорк (19,5 отсто), Илиноис (18,2 отсто), Конектикат (17,3 отсто), Род Ајленд (16,6 отсто), Јута (15,1 отсто).
Стапката на раст на шпанското население во периодот од 1 април 2000 до 1 јули 2007 година беше 28,7 отсто, приближно четири пати поголема од стапката на раст од вкупното население во земјата (7,2 отсто) Според пописот од 2010 година, Хиспанците беа најголемата малцинска група во 191 од 366 метрополи. Хиспанците учествуваа со 51,1 отсто од вкупниот раст на населението во САД помеѓу 2010 и 2020 година. Статистичарите на американската влада предвидуваат дека хиспанското население на 1 јули 2050 година треба да биде 132,8 милиони луѓе – 30,2 отсто од вкупното население на САД. Всушност, секој трет Американец ќе биде Латиноамериканец, што е показател за новата демографска слика на Америка. Во меѓувреме нехиспанското бело население се предвидува да продолжи да опаѓа од сегашните 58,9 отсто на 44,9 отсто до 2060 година.
Според податоците на истражувачкиот центар „Пју“ од 2021 година, првите пет шпански националности во САД биле: Мексиканци (37,2 милиони), Порториканци (5,8 милиони), Салвадорци (2,5), Доминиканци (2,4) и Кубанци (2,4 милиони ). Други шпански националности со повеќе од еден милион жители беа: Гватемалци (1,8 милион), Колумбијци (1,4 милион) и Хондурашани (1,1 милион).
Спротивно на тоа, Мексиканците како најголема нација имаа најбавна стапка на раст од 13 отсто. Сепак, бројот на Мексиканците се зголеми за 4,3 милиони во последната деценија. Процентуално, Мексиканците сочинуваат 60 отсто од хиспанското население, а сите други националности се под 10 отсто.
Мит е дека мнозинството од шпанското население е од имигрантски карактер. Околу 81 отсто од Хиспанците што живееле во Америка во 2021 година биле државјани на САД, што претставува зголемување од 74 отсто во 2010 година. Ова значи дека шпанските двојки во САД имаат повеќе деца отколку нови имигранти. Како резултат на тоа, шпанското население родено во САД се зголемило за 10,7 милиони, додека имигрантското население се зголемило за 1,1 милион.


Шпанскиот јазик е официјален само во Порторико

Придонесот на луѓето со шпанско потекло во американското општество е видлив на различни полиња, вклучувајќи ги културата, религијата, економијата и политичкиот и социјалниот живот. Шпанскиот јазик е најмоќното богатство на шпанската култура. Иако САД немаат официјален јазик на федерално ниво, англискиот се користи како де факто официјален јазик. Во 32 сојузни држави, англискиот е дефиниран како официјален јазик.
Единствената американска територија каде што шпанскиот е официјален е американска неинкорпорирана територија – карипскиот остров Порторико. Сепак, шпанскиот јазик се користи заедно со англискиот во официјалните документи на Ново Мексико, Тексас, Калифорнија и Аризона, со тенденција да се шири.