Фото: Пиксабеј

Домување

Зошто да ставате сол во машината за перење? Тоа е домашен метод што го применувале нашите баби. Овие незабележливи ситни бели кристали можат многу да ви го олеснат животот. Солта се користи за перење завеси и чаршафи уште од старо време, бидејќи ефикасно ги отстранувала дамките и им ја враќала снежнобелата боја. Денес исто така можеме да го користиме овој едноставен метод за повторно да им дадеме свеж изглед на крпите или долната облека. Важно е дека солта не е погодна само за перење бела облека, таа може успешно да се користи и за обоени ткаенини.
Доволно е да додадете две лажици сол во машината за перење за да уживате во совршено чиста и сјајна облека. Ова не е само начин за враќање на нивната првобитна боја туку и ефикасен начин за отстранување на дамките.
Во случај на свежа дамка, добро посипете ја дамката со сол и оставете ја неколку часа. Пред перењето, можете да ја натопите облеката и во солен раствор. Солта ќе помогне и да се ослободите од старите дамки, секако во тој случај нема гаранција дека материјалот ќе изгледа како нов. Но, разликата секако ќе биде забележлива.