Фото: Пиксабеј

Домување

Подовите со плочки се лесни за одржување благодарение на нивната издржлива површина, но понекогаш бараат потемелно чистење. Во такви моменти можете да користите алкохол наместо сјај за садови или обично средство за чистење подови.
Алкохолот е одлична замена по која можете да посегнете кога ќе забележите дека вашите плочки дополнително се валкаат. Можеби подовите во вашата бања почнуваат да покажуваат знаци на мувла или плочките на влезот се извалкани од чевли. Без оглед на проблемот, алкохолот може да помогне. Тоа е затоа што алкохолот го постигнува истиот ефект како и користењето на белилото, но е многу побезбеден за вашите подови. Белилото е една од оние хемикалии што треба да избегнувате да ги користите на подот од плочки бидејќи може да ја кородира површината и да ја промени бојата на фугата. Премногу е абразивно и може да предизвика повеќе штета отколку добро.
За да направите средство за чистење подови на база на алкохол ќе ви требаат неколку состојки. Во кофа измешајте топла вода со една четвртина шолја алкохол, две и пол чаши оцет и малку сјај за садови. Измешајте ги состојките и со помош на крпа нанесете ги на плочките.
Алкохолот е ефикасно средство за чистење на подот поради неколку причини. Прво, ги убива повеќето бактерии, вируси и габи, па затоа е одлично средство за дезинфекција за употреба на валкани подови од плочки. Второ, алкохолот природно ги разградува маслото и маснотиите, разложувајќи ги на помали честички и дозволувајќи му на сјајот полесно да ги отстрани. Затоа е вреден дел од растворот за чистење на подот. Бидејќи е моќен растворувач, може да ги отстрани и тешките дамки од фугата.