Медицински совет

Агруми: цитрусните овошја, вклучувајќи грејпфрут, портокали и лимони, може да имаат моќни ефекти за намалување на крвниот притисок.
Лосос и други мрсни риби: мрсната риба е одличен извор на омега 3 масти, кои имаат важни придобивки за здравјето на срцето. Овие масти може да помогнат во намалувањето на нивото на крвниот притисок.
Семе од тиква: семките од тиква се концентриран извор на хранливи материи важни за контрола на крвниот притисок, вклучувајќи магнезиум, калиум и аргинин.
Бобинки: бобинките се поврзани со различни здравствени придобивки, вклучувајќи ја и нивната способност да ги намалат факторите на ризик од срцеви заболувања.
Ф’стаци: ф’стаците се многу вкусни и здрави. Тие содржат голем број хранливи материи неопходни за здравјето на срцето и регулација на крвниот притисок, вклучувајќи го и калиумот.
Моркови: морковите се богати со фенолни соединенија, како што се хлорогените и кофеинските киселини, кои помагаат за опуштање на крвните садови и намалување на воспалението, што може да помогне во намалувањето на нивото на крвниот притисок.
Целер: целерот е популарен зеленчук, кој содржи соединенија наречени фталиди, кои можат да помогнат да се опуштат крвните садови и да се намали крвниот притисок.