Фото: Пиксабеј

Нега и убавина

Дури и пред да ја обликувате косата, можете да спречите оштетување предизвикано од топлината на фенот, со правилно навлажнување за време на миењето. Ако често користите пегла или фен, многу е важно да ја хидрирате косата додека ја миете, без разлика кога ќе ја стилизирате. Сепак, важно е да користите шампони и регенератори што се приспособени на вашиот природен тип коса.
Друг важен совет е поретко миење на косата. Колку почесто ја миете косата, толку помалку време има вашиот скалп да ги дополни своите природни масла. Поретко миење на косата ќе ви помогне да ја одржите вашата коса поздрава со тоа што ќе дозволите вашите природни масла да создадат бариера и да ја одржуваат вашата коса хидрирана. Од друга страна, немојте да ја миете косата премногу ретко бидејќи ќе стане премногу мрсна и валкана. Колку често треба да ја миете косата зависи од нејзиниот тип.
Исто така, избегнувајте производи со силни хемикалии. Се разбира, тоа е многу полесно да се каже отколку да се направи, но избегнувањето избелувач или трајна боја ќе ви помогне да ја направите вашата коса помалку подложна на оштетување од топлина што ќе ја направи кршлива. Ова е особено важно ако ги користите уредите за сушење и обликување на косата на дневна основа.