Здрава храна

Јајцата се составен дел на многу јадења, а често многу луѓе ги јадат за појадок или за ужина. Најпогодна опција за ужина е вареното јајце. Без разлика дали ќе ги јадете како закуска со малку сол и мелен црн пипер или ќе одите чекор понатаму и ќе ги претворите во тврдо варени јајца, ќе имате не само вкусен оброк туку и здрав, бидејќи јајцата се едни од најбогатите извори на одредена хранлива материја наречена холин.
Некои истражувања сугерираат дека луѓето не консумираат доволно храна што содржи холин, и покрај тоа што е суштинска хранлива материја. Холинот прави голем број позитивни работи за телото, од синтетизирање на ДНК и регулирање на генската експресија до создавање невротрансмитер познат како ацетилхолин, кој е од суштинско значење за расположението, меморијата, контролата на мускулите и другите функции на нервниот систем.
Холинот исто така помага да се отстрани штетниот ЛДЛ-холестерол од телото, бидејќи помага да се создаде супстанција што го разградува холестеролот во црниот дроб. Немањето доволно холин во вашата исхрана може потенцијално да предизвика акумулација на ЛДЛ во овој орган.
Според „Фуддата сентрал“ на Министерството за земјоделство на САД, едно големо тврдо варено јајце содржи 147 милиграми холин, што го прави вториот најбогат извор на хранливи материи. Националниот институт за здравје вели дека просечниот возрасен маж има потреба од околу 402 милиграми холин дневно, додека на жените им требаат околу 278 милиграми. Покрај холинот, тврдо варените јајца се добар извор на протеини и витамини за мажите, вклучувајќи А, Д, Е, К и неколку витамини од групата Б.