Според истражувањето на „Ипсос“ за Радио Франс и „Ле паризиен“, листата предводена од претседателот на Националниот собир би добила 32 отсто од гласовите доколку изборите се одржат оваа недела. Таа на Валери Хејер (претседателското мнозинство), според ова истражување, би освоила само 16 отсто од гласовите

Крајната десница водечка политичка сила во Франција пред европските избори

Синиот бран на Ле Пен – Бардела изгледа подготвено да ги потопи француските седишта во Европскиот парламент на 9 јуни. Според анкетата спроведена од „Ипсос“, од 10 до 11 април, меѓу 1.500 лица на гласачка возраст и претставници на француското население, листата на РН (поранешниот Национален фронт на Марин Ле Пен) на Џордан Бардела би добила 32 отсто од гласовите доколку гласањето се одржа оваа недела. Далеку, многу далеку пред кандидатот за претседателско мнозинство Валери Хајер (16 отсто), уште повеќе пред кандидатот на Социјалистите и движењето Јавен плоштад, Рафаел Глуксман (13 отсто). Другите листи се под 10 отсто.
Има уште една лекција од ова прво истражување нарачано од Радио Франс, оваа изненадувачка врска помеѓу Франсоа-Ксавиер Белами (Републиканци) и Марион Марешал. Помеѓу падот на првиот и подемот на вториот, републиканскиот кандидат и оној на Реконкет се со 6,5 отсто.
Џордан Бардела е во водство, а ќе биде многу тешко за неговите противници да го сменат трендот за помалку од два месеца од официјалната кампања. Факторот на генерациите исто така изгледа незначителен: без оглед на категоријата, листата на РН е на врвот на намерите за гласање: 32 отсто кај оние под 35 години, 36 отсто кај 35-49 години, до 39 отсто кај 50-59 години. Само гласачите над 70 години го ставаат на исто ниво со Валери Хејер и нејзината листа Ренесанса/Модем/Хоризон.
Единствениот елемент што се менува е редоследот на другите кандидати: најмладите малку ја поддржуваат Манон Обри од Бунтовна Франција (13 отсто од намерите за гласање кај младите од 18 до 35 години), додека 35-49 години имаат малку слабост и се пријателски настроени за Рафаел Глуксман (кого го пласираа на второто место со 14 отсто од гласовите).

Џордан Бардела, вториот најнепопуларен кандидат

Сепак, не можеме да кажеме дека Џордан Бардела е најпопуларен кандидат. Ако го анализираме мислењето што испитаниците го имаат за кандидатот на РН, ќе видиме дека ако 38 отсто имаат позитивна слика, 46 отсто сè уште имаат негативна слика. Само Марион Марешал ја надминува оваа оцена за непопуларност, со 58 отсто негативни мислења, во споредба со 27 отсто позитивни мислења за внуката на Жан-Мари, Ле Пен.
Интересни се и нееднаквостите во однос на озлогласеноста меѓу различните кандидати. Само 16 отсто од анкетираните Французи велат дека не знаат доволно за Џордан Бардела за да имаат прецизно мислење. Но 61 отсто го изјавија истото за Валери Хејер, речиси непозната европратеничка од партијата на Макрон пред да биде издигната на врвот на мнозинската листа, 50 отсто за Рафаел Глуксман и до 80 отсто за Леон Дефонтен, кандидатот на Комунистичката партија на Франција.

Генерален тренд на пад на учеството на гласачите на изборите

Друг клучен елемент на претстојните избори е учеството: „Ипсос“ предвидува 43 отсто од гласачите на 9 јуни. Или 7 поени помалку од 2019 година, за време на претходните европски избори, кога излегоа 50,1 отсто од гласачите. Воздржаноста не изгледа повеќе или помалку изразена во РН отколку на друго место: 47 отсто од луѓето што се декларираат идеолошки блиски до партијата на Џордан Бардела имаат намера да гласаат, 49 отсто за поддржувачите на претседателското мнозинство, само 41 отсто за поддржувачите на Бунтовна Франција. Во исто време, 75 отсто од гласачите на Реконкет планираат да излезат на гласање.

Куповната моќ главна грижа на 54 отсто од испитаниците

Конечно, темите драги на гласачите не се изненадувачки, дури и ако за некои тие немаат многу врска со надлежностите на европските институции. Така, повеќе од половина од испитаниците ја наведуваат куповната моќ во нивните три главни грижи (таа е дури и најважна за 27 отсто од испитаниците); 36 отсто го наведуваат здравствениот систем, 31 отсто имиграцијата, 24 отсто заштитата на животната средина. Невработеноста е на последно место, наведена од само 8 отсто од испитаниците.