Фото: Принтскрин

Нацрт-протоколот со Скопје е веќе испратен до Комисијата за надворешни работи во Собранието, информираат од прес-центарот на Народното собрание за дописникот на МИА од Софија.

Во оваа фаза, целиот процес целосно зависи од Комисијата за надворешна политика на Националното собрание, која сѐ уште нема закажано состанок на оваа тема, наведува „БГНЕС“.

– Би било целисходно Комитетот за надворешна политика веднаш да го свика овој состанок со учество на Министерството, да се разговара за сите достапни документи, да се формулира консолидирана бугарска позиција и да се утврдат следните чекори на бугарската дипломатија. Би било оптимално ако Советот на министри веќе го изразеше своето мислење за ова важно прашање за земјата. Доколку тоа не се случи во најбрз можен рок, МНР има мандат само да се придржува до Рамковниот став, Декларацијата на Националното собрание од 2019 година и заклучоците од ССНС од 2022 година, на кои предложениот нацрт-преговарачка рамка самиот не се исполнува целосно – наведуваат од бугарското МНР.

Засега нема информации дали е предвидена собраниска седница на Комисијата за надворешна политика на бугарскиот парламент.