Фото: Архива/Принтскрин

На почетокот на денешната седница во бугарскиот парламент политичките сили преку декларации ја изразија својата почит кон Гоце Делчев во врска со 120-годишнината од смртта на револуционерот, а вечерва во градот Гоце Делчев претседателот Румен Радев ќе присуствува на погребна молитва во храмот „Св. Св. Кирил и Методиј“ и ќе учествува во поворка на централниот плоштад „Гоце Делчев“. Во Благоевград, претседателот на Народното собрание Росен Желјазков ќе ја прими почесната гарда на плоштадот „Македонија“ и ќе одржи свечен говор пред споменикот на Гоце Делчев.

Денеска одбележуваме 120 години од трагичната смрт на Гоце Делчев. Тој е еден од морално највозвишените личности во нашата историја, се вели во декларацијата на пратеничката група на „Ја продолжуваме промената – Демократска Бугарија“ (ПГ на ПП-ДБ), која од говорницата на Народното собрание ја презентираше пратеничката Елисавета Белобрадова. Тој е човекот кој нè остави со мислата „Каде и да сме, живееме духовно поврзани едни со други, обврзани сме со заедничка должност кон нашиот поробен народ, на кој доброволно се заколнавме дека ќе му служиме“.

Белобрадова истакна дека денеска во Скопје нема бугарски претставници за заедничка прослава, нема претставници на Македонија за заеднички прослави во градот Гоце Делчев, а нема заедничка делегација во селото Баница. Одговорноста за ова е заедничка, посочи пратеничката.

Имаме многу гревови кон нашите сонародници во РСМ и кон сопствената историја, еден од нив е пренесувањето на посмртните останки на Гоце Делчев од комунистичкиот режим во Софија на југословенските власти во Скопје, истакна Елисавета Белобрадова.

Не помал грев, според нејзините зборови, е и рамнодушноста со која бугарските институции денес се однесуваат кон „тековното потиснување на Бугарите во РСМ“. „Таму се уште е забрането да се биде Бугарин, ако го кажеш гласно, организираат политички процес или физичко самоубиство.

– Повикуваме на итен прекин на политичките процеси против лидерите на македонските Бугари, кои бараат само еднаквост и достоинствено место меѓу другите граѓани на Република Северна Македонија. Притоа, мораме да го оставиме и јазикот на омразата зад себе, да ја оставиме поделбата и никогаш да не ја заборавиме историската вистина – се наведува и во декларацијата на ПГ на ПП-ДБ.

Бугарската влада не може повеќе да остане рамнодушна на „прогоните на кои се подложени македонските Бугари“, категорични се од ПП-ДБ. Нивното вклучување во Уставот на РСМ, како и во другите закони на државата, како и сите други народи, не е само задолжителен услов за почеток на преговорите за членство во ЕУ, тоа е првиот чекор за вистинска рамноправност на македонските Бугари, кои мора целосно да се интегрираат во политичкиот, општествениот, економскиот, културниот живот на македонската држава, рече Белобрадова. Може да има нормални односи меѓу Бугарија и РСМ откако ќе се постигне вистинска практична рамноправност на македонските Бугари со сите други граѓани на нашата соседна братска земја, нагласи пратеничката.

Она што треба да го направиме денес, на крајот, е да го имаме како ѕвезда водилка она што ни го остави Гоце Делчев – Бугарија да се бори не само за својот, туку и за заедничкиот европски интерес. Ова се наведува во декларацијата од името на пратеничката група на ГЕРБ-СДС по повод 120-годишнината од смртта на Гоце Делчев. Бугарија е силна и способна да го направи тоа, но дали ќе ја најде својата внатрешна консолидација да го направи тоа во голема мера зависи од нас во оваа сала, кои ќе ги носиме идните одлуки, истакна Георг Георгиев.

Според неговите зборови, Гоце Делчев не е само колективна слика на бугарското херојство, „не само Бугарин кој падна за слободата и независноста на Македонија, туку и за нејзиното обединување со Бугарија“.

Можам да се согласам, рече Георг Георгиев, дека голем број бугарски влади се обидоа да бидат на висина на делото на Гоце Делчев, работејќи за заедничката бугарска и на Република Северна Македонија европската перспектива, бидејќи тоа е нашиот заеднички дом во моментов. Но, можам да се согласам и дека една од двете земји не е на висината на делото на Гоце Делчев. Тоа што се случува во последните месеци и години кај нашиот сосед, не е она, кон што сите заедно се стремиме во однос на нашата заедничка европска иднина, рече Георг Георгиев.

По повод годишнината од смртта на Гоце Делчев, претседателот на „Преродба“ Костадин Костадинов изјави дека кога некој ќе се жртвува за татковината, неговото последно живеалиште не станува само гроб, туку целата татковина.

Костадинов раскажа за судбината на смртните останки на бугарскиот народен херој, кои во моментов почиваат во две држави – во Македонија и во Грција.

Гоце Делчев бил погребан во селото Баница, недалеку од неговиот роден град Кукуш, но во 1915 година, кога Бугарија привремено ги ослободила овие земји, еден од неговите четници – Михаил Чаков, решил да ги ексхумира неговите посмртни останки и да ги донесе во слободна Бугарија, кажа Костадинов. Успеваат да ги земат само торзото со рацете и черепот, а останатите посмртни останки на Гоце Делчев останале закопани зад олтарот на црквата во село Баница, Серско, додаде тој.

Во 1946 година е донесена одлука на БКП посмртните останки на Гоце Делчев, како што пишува во решението, „да се вратат во Македонија“, иако оваа формулација е погрешна, коментира тој. Еден од најголемите бугарски национални херои станува симбол на една антибугарската национална идеологија, додаде Костадинов.

По повод декларациите за 120-годишнината од смртта на Гоце Делчев, лидерот на пратеничката група на „Има таков народ“ (ИТН), Тошко Јорданов, ги критикуваше политичките сили кои во претходниот парламент гласаа за тргање на ветото за Македонија.

Откако падна ветото во Македонија почна теророт, уште поголем, врз Бугарите, сега ќе има и политички процес и затоа е крајно политички жално што претставниците на самата партија која се обиде да ги заобиколи бугарските одлуки и работеше паралелно министер за надворешни, прва да излезе и чита политички декларации, смета Тошко Јорданов.