Во Грција од недела стапува на сила нова епидемиолошка мерка. Владиниот портпарол Јанис Економу изјави за новинарите дека невакцинираните лица постари од 60 години ќе треба да плаќаат по 100 евра месечно.

Тој објасни дека оваа мерка е неопходна, бидејќи девет од 10 смртни случаи од коронавирусот припаѓаат на таа возрасна група.

Дополнително, седум од 10 интубирани пациенти во одделенијата за интензивна нега ковид се постари од 60 години.

Осум од десет се невакцинирани, додава тој за „Економист“.

Атина на крајот на ноември објави задолжителна вакцинација за лицата постари од 60 години.