Словенечките власти издале речиси 14.000 налози за карантин за време на првиот бран на коронавирусот од 12 до 31 мај, а казните за кршење на правилата за затворање и карантин надминале 100.000 евра, покажува владиниот извештај.

Извештајот, усвоен од владата за периодот на епидемијата на „ковид-19“, кој формално завршил на 31 мај, покажува дека здравствените инспектори имаат процесуирано повеќе од 1.500 пријавени случаи на прекршувања на владините правила за заклучување и наредби од министерот за здравство.

Инспекторите спровеле повеќе од 4.800 инспекции на самото место, издавајќи повеќе од 100 налози со кои се забранува продажба на стоки и услуги. Тие изрекле повеќе од 850 казни во вкупна вредност од над 100.000 евра, објави СТА.

Полицијата испратила вкупно 13.992 барања за карантин до Националниот институт за јавно здравје (НИЈЗ), од кои повеќето биле државјани на Босна и Херцеговина (6.439) и Словенија (4.731). Под водство на НИЈЗ, цивилната заштита ставила 50 лица во карантините на хотел.

Полицијата извршила 189.475 инспекции под забрана за собирање и движење, постапувајќи по 2.534 пријавени случаи и утврдила прекршувања во 8.458 случаи.

Тие упатиле до 6.957 случаи на здравствени инспектори, издале 5.500 предупредувања и налози и откриле 88 случаи на нарушувања на јавниот ред.

Сепак, полицијата не утврдила ниту еден случај на кривично дело пренесување на заразна болест, пренесе агенцијата.