Германските лекари постигнаа голем успех во потрагата по лек за коронавирусот, бидејќи тие успеаја да го докажат постоењето на антитела кои го спречуваат вирусот да навлезе во клетките.

– Тоа е јасен напредок што покажува дека ние сме на вистинскиот пат кон развој на лек за ковид-19“ – објасни Лука Цицин-Саин од Центарот за истражување на инфекции „Хелмхолц“ во Брауншвајг.

Весникот „Брауншвајг цајтунг“ објави дека Цицин-Саин и неговиот тим анализирале 6.000 различни вештачки направени човечки антитела.
Притоа, тие пронашле повеќе од 750 антитела кои се закачуваат на коронавирусот, што е предуслов за успешна борба против него.

Сега ќе се тестира ефикасноста на антителата.

Целта на научниците е да најдат лек со кој тешко заболените корона пациенти можат да бидат акутно лекувани.

– Принципот на кој работиме е т.н. пасивна имунизација – објасни Стефан Дибел од Техничкиот универзитет во Брауншвајг.

Целта на научниците е со нивниот лек до есен да се лекуваат првите пациенти со ковид-19.