Опасностите од трчањето на високи температури

Медицински совет Една од најчестите препораки деновиве е да не излегуваме без потреба во најтоплиот дел од денот. Меѓутоа, тоа не значи дека треба да...

Со или без шминка на плажа?

Медицински совет Одењето на плажа е вистинска можност за одмор од напорната работа и многубројните обврски, но и да се одморите од секојдневното шминкање. На...

Намирници што ќе ви ги надоместат загубените електролити

Медицински совет Освен на водата, при високи температури, кога многу се потиме, важно е да се обрати внимание и на поголемо внесување електролити, на пример...

Негативните ефекти на кофеинот во кафето

Медицински совет Голем број луѓе денот го почнуваат со филџан кафе, а на истиот начин ја одржуваат енергијата неколкупати во денот. Кофеинот помага кај концентрацијата,...

Бенигна хиперплазија на простата – што треба да знаат мажите, особено оние над 40...

Вообичаено е да се каже дека „сите мажи ќе добијат бенигна хиперплазија на простатата ако живеат доволно долго“. Одреден степен на БПХ е присутен...

Телото ве предупредува кога ви е нарушено здравјето

Медицински совет Кога здравјето е сѐ полошо, тоа не се случува одеднаш и без предупредување, како што се мисли. Нашето тело обично испраќа знаци дека...

И едноставен преглед на очите може да открие ризик од срцев удар

Научниците откриле дека комбинирањето на информациите за образецот на крвните садови во мрежницата и традиционалните клинички фактори може да овозможат подобра идентификација на ризик...

Колку често треба да одиме на забар?

Медицински совет Во суштина не постои вистинска фромула за одредување колку пати во текот на годината треба да го посетите забарот. Тоа зависи од неколку...

Пиењето чај го намалува ризикот од рак и од деменција

Медицински совет Според едно неодамнешно истражување, од 40 до 50 отсто случаи на деменција може да се спречат со промена на животниот стил, а пиењето...

Омега-3 ја подобрува работата на срцето

Медицински совет Нова метаанализа (испитување на голем број постојни истражувања) покажа дека секојдневното земање мала доза додатоци во исхраната со омега-3 може да го подобри...