Данок за зеленило во бетонската џунгла

Модерното време и урбаното живеење имаат и своја цена. За едни можеби таа е неправедна, за други превисока, за трети оправдана итн. Но, веројатно, сѐ би било во ред, па и со новата давачка...

Граѓански ст(р)ав за високите цени

За решавање на проблемот со високите цени е потребна сеопфатна акција од носителите на економските политики. Во прв ред тие треба да бидат насочени кон разоткривање на сите што во овие кризни времиња се...

Од нас зависи

Порастот на случаите на семејно насилство врз жените во Македонија е вознемирувачки. Притоа треба да се потенцира дека овие случаи не се работи што се приватни и кои се однесуваат само на едно семејство....

Неопходен е силен импулс за економијата

Оваа постпандемиска година е година во која влеваме голема надеж, надеж пред сѐ за надминување на здравствената криза, но истовремено и надеж за излез од економската криза. Пандемијата на ковид-19 значително ги влоши економските...

Спортот и новата реалност

Спортот ги бара модалитетите како да продолжи во услови што ги диктира пандемијата, но на сите како да им станува јасно дека ад хок решенијата би можеле да бидат подолготрајни. Она што минатата година...

Станува ли спортот виртуелна забава?

Навивачите станаа пасивни посматрачи, без можност да стапнат на трибините, да навиваат за својот тим и да се социјализираат. За многумина одењето на стадион или во сала на натпревар не може со ништо да...

Упорни реформски промашувања

Нивното безгласно прифаќање од страна на властите, пак, е само невешт обид работите што побрзо да легнат, да стивнат дебатите и да не се отвораат нови расправи за (не)решавањето на овие, речиси по правило,...

Превентивата некогаш е поефикасна од репресијата

Можеби Министерството за внатрешни работи треба да разработи систем според кој тие што ќе се фатат првпат да сторат сообраќаен прекршок да добијат некаква опомена или, пак, да бидат упатени на едукативно предавање што...

Импулс

Машката репрезентација и клубовите се во постојан висок лет повеќе од една деценија, што придонесе да се има квантитет, квалитет и континуитет, во репрезентацијата одново и одново се приклучуваат нови таленти, а настапите на...

Нека е честит и вечен Светскиот ден на слободата на печатот и медиумите

Денеска, 3 мај, е Светскиот ден на слободата на печатот и медиумите. И како што е вообичаено во вакви свечени пригоди, на самиот почеток од овој текст, честитајќи им го празникот на медиумите и...