Празниците завршија, време е за работа!

Празниците завршија и граѓаните сега очекуваат да почнат да се остваруваат сите оние силни ветувања, односно конечно во оваа држава политичарите да ги засукаат ракавите и да започнат да работат во интерес на граѓаните...

Дали Владата ќе пушта само лесни ветрови низ правосудството!?

Штета е сега да се трошат и време и простор за потсетувања на сите изјави за прочистување и реформирање дадени од страна на надлежните, но и на помалку надлежните претставници на владејачката гарнитура. Доволен...

Цената што ја плаќаме за неетичко возење се брои во човечки животи

Етичкото однесување ги допира сите општествени сфери каде што човекот има свое влијание. Етиката треба да биде присутна како широко распространета практика во секоја професија и општествена сфера. Како што ние новинарите имаме етички...

Сјајот на медалите ја осветлува и Македонија

Тимските спортови и во светот се секако големи, според масовноста, вниманието, гледаноста, спонзорствата..., а од нив фудбалот, на пример, е вистинска моќна индустрија. Во Македонија секој од тие екипни спортови (ракомет, кошарка, фудбал, одбојка...)...

Со пропаѓањето на објектите од културата ни пропаѓа и самата култура

Не смееме да дозволиме пред очи да ни пропадне еден од најзначајните објекти на Скопје, кој го китеше градот повеќе од половина век и кој покажуваше дека љубовта може да смени сѐ. А поединци за...

Конкурентност наместо еднокандидатски систем

Конкуренцијата секогаш е здрава и е клучна за да се одбере најдобриот и најквалитетен кандидат што може да придонесе за раст на партијата, но истовремено и на самата држава. Ако веќе се определивме дека...

Се бара вакцина и за хакерскиот вирус

Сајбер-нападите за многу брзо време во светот, но и во Македонија, прераснаа во една од најголемите закани врз функционирањето на државите на различни нивоа и врз нивниот безбедносен систем. Справувањето со овој предизвик и...

Општиот или партискиот интерес?

И што да се каже по сѐ? Уште еднаш народните избраници најбезобѕирно ја погазија народната волја за сметка на директивите од нивното партиско раководство, со што целосно ја девалвираа функцијата пратеник како претставник на...

Силни женски гласови скриени зад шифра

Според некои истражувања, во Македонија најинтересен е токму случајот со наградите за расказ „Живко Чинго“ и „Нова Македонија“, каде што машките и женските добитници биле изедначени (последниве години предничат) – само поради тоа што...

Еколошко описменување од предучилишна возраст до третата доба

Добро е тоа што сѐ повеќе се забележуваат мали дечиња како трчаат со пластичното шише во рака да го фрлат во канта за ѓубре, но лошо е тоа што веднаш до нив има глетка...