Џон Илија Апелгрен веќе три децении е на музичката сцена и е еден од ретките што ја одржува во живот, но и ја освежува, џез-сцената. Тој говори за софистицираниот музички вкус, за општеството, но и за најсуштинските човекови стравови и желби.

Човек без свест е?

– Навреда за природата.

Ако Македонија го немаше Шпато музичката сцена ќе беше…?

– Посиромашна за еден исклучителен музички гениј.

Клише во музиката, но и клише во секојдневието, го прави животот…

– Досаден и сив.

Светот е мал само кога…

– Ние сме големи.

Некомпетентни кадри ставени на функција ја прават државата…?

-Тажна и осамена како залепен мрсул под маса.

Човек не може да живее без…?

– Љубов, пардон, ЉУБОВ.

Кога би имале временска машина би заминале…?

– Во детството, некаде околу 1976 кога бев безгрижно југословенско дете.

Најмногу ве плаши?

– Губење на љубов/та.

Доверба имате само во луѓе што…?

– Знаат да љубат, да се радуваат на туѓата среќа и искрено да се смеат.

Најмногу ве уморува?

– Администрација.