Научниците од Универзитетот во Тел Авив го унапредиле концептот користејќи го напредното сетило за мирис на скакулецот

Истражувачите од Универзитетот во Тел Авив го создадоа можеби најчувствителниот уред за идентификација на мирис во светот со комбинирање врвна електроника и вештачка интелигенција со „технологија“ стара стотици милиони години: антена на скакулец.
Некои аеродроми користат „роботи со вештачки нос“ за откривање шверцувана стока, како на пример марихуана. Сепак, уште понапредните аеродроми користат кучиња бидејќи, како што велат професорите Јоси Јовел и Бен Маоз и тимот, вештачките технологии сè уште не можат да се натпреваруваат со милиони години еволуција. Сè уште не можат, но сега научниците од Универзитетот во Тел Авив го унапредиле концептот користејќи го напредното сетило за мирис на скакулецот.
Инсектите почнаа да се појавуваат пред речиси половина милијарда години и имаа време да развијат извонредни способности. Комарецот може да открие разлика од 0,01 отсто во концентрацијата на јаглерод диоксид, што им помага да бидат водени до потенцијалните оброци: животни што издишуваат ЦО2. Човештвото не е ни блиску до производство на вештачки сензори со такви способности.

Израелскиот пустински скакулец мириса со своите антени

Израелскиот пустински скакулец мириса со своите антени. Трикот е да се поврзе тој биолошки сензор со вештачки систем што може да прима и да дешифрира електрични сигнали, кои тимот го нарекува „едноставна електро-антенограмска технологија“ оружена со софтвер за анализа на мирис. Нивниот биомеханички бот за мирис е 10.000 пати почувствителен од вообичаено користениот електронски уред за „мирис“.
– Што е едноставна технологија на електроантенограм? Информациите во телото на сите живи организми се пренесуваат преку електрични импулси. Нашите сетилни органи претвораат различни видови стимули од околината (на пример, молекули на мирис) во електрични сигнали – објаснува Маоз.
Технологијата на електроантенограм овозможува „читање“ на сигналите генерирани од антените на инсектите како одговор на специфични мирисливи сигнали (специфични мириси). Овие сигнали потоа може да се испратат до алгоритам за учење за идентификација и до роботот за локализација.
– Така, тие беа во можност да ја карактеризираат перцепцијата на антената на осум мириси, како што се здравец, лимон и марципан. Всушност, по завршувањето на експериментот, продолживме да идентификуваме дополнителни различни и необични мириси, како што се различни видови шкотско виски. Споредбата со стандардните мерни уреди покажа дека чувствителноста на носот на инсектот во нашиот систем е околу 10.000 пати поголема од уредите што се користат денес – истакнува професорот Јовел.

Една од двете антени на инсектот е отстранета

Многумина ги интересираше што се случи со скакулците. Запрашан за ова, Маоз објаснува дека една од двете антени на инсектот е отстранета и дека може добро да живее само со една. Но истражувачите мораа да решат и друг проблем, органскиот материјал брзо се распаѓа. Прашањето е колку долго може да издржи одвоената антена на скакулец.
– За оваа студија создадовме уред што може да ја продолжи функционалноста на антената до 12 часа. Ова беше доволно за оваа работа, но можеме да развиеме дополнителни методи што ќе ја продолжат доколку е потребно – вели професорот Маоз.
Во друга идна работа, велат истражувачите, планираат да му дадат навигациски способности на роботот за мирис, за да може да се привлече до изворот на мирисот.
Сè уште е рана фаза да се разговара за комерцијализација, но тимот има големи визии, Маоз вели дека тие веќе се во разговори со различни владини, како и комерцијални субјекти.
– Природата е многу понапредна од нас, затоа треба да ја искористиме. Принципот што го покажавме може да се користи и да се примени на други сетила, како што се видот и допирот. На пример, некои животни имаат неверојатни способности да откриваат експлозиви или дрога. Создавањето роботи со биолошки нос може да ни помогне да го зачуваме човечкиот живот и да ги идентификуваме криминалците на начин што денес не е возможен. Некои животни знаат како да откриваат болести, само небото е граница – заклучува Маоз.