Здрава храна
Високиот крвен притисок е познат и како тивок убиец бидејќи повеќето луѓе не доживуваат симптоми дури и кога е многу висок, а се проценува дека придонесува за околу 9,4 милиони смртни случаи годишно низ светот. Одамна е познато дека медитеранската исхрана е една од најздравите во светот, а новото истражување го потврди она во што докторите долго време се сомневаа – овој стил на исхрана има големи придобивки за кардиоваскуларниот систем.
На почетокот на октомври беше објавено истражување во кое учествуваше тим од искусни научници од Универзитетот во Палермо, Универзитетот „Коре“ во Ена, институтот за невронаука ЦНР, Кралскиот колеџ од Лондон и Универзитетот во Ливерпул. По десетгодишна анализа на поврзаноста помеѓу придржувањето кон медитеранската исхрана и зачестеноста на срцевата слабост кај мажите и жените, научниците дојдоа до интересен заклучок.
– Медитеранската исхрана во европските земји е поврзана со помал ризик од хипертензија, особено кај жените. Значи, докажано е дека медитеранската исхрана е повеќе од добра за здравјето на срцето – објаснуваат научниците.
Медитеранската исхрана помага во намалување на крвниот притисок. Голем број студии одамна докажаа дека медитеранската исхрана е најздрава на планетата, а тоа го прават изобилството на влакна и протеини и сезонската храна. Уште порано беше докажано дека овој тип исхрана може да ги подобри когнитивните функции, полесно да ја контролира тежината, да го зајакне имунитетот и да го подобри варењето, додека веќе се објавени голем број трудови што покажуваат позитивни ефекти за нејзиното влијание врз работата на срцето. Оваа исхрана се базира на бела риба, многу овошје, зеленчук и јаткасти плодови, но и на намалена потрошувачка на црвено месо. Освен тоа, „тајната“ состојка на медитеранската исхрана, која има огромни придобивки за целото тело, е маслиновото масло, а овој тим експерти го истакнаа тоа. Јаткастите плодови се суштински дел од медитеранската исхрана и можете да ги вклучите со јадење здрави колачи. Внесувањето здрави масти е многу важно за здравјето на кардиоваскуларниот систем. Покрај маслиновото масло, се препорачуваат и омега-3 и омега-6 масни киселини, присутни во рибата и јаткастите плодови.
– Овие липиди се особено корисни бидејќи го поттикнуваат протокот на крв и ја подобруваат циркулацијата, со што стануваат сојузници на здравјето на срцето – велат научниците.