Фејсбук е добра платформа за комуникација и следење на она што се случува со нашите пријатели и најблиски, но исто така е главен извор на информации на интернет за милиони корисници. Многу луѓе трошат часови секој ден за да ја проверат нивната сметка и тоа за никој не е тајна.
 
Компанијата тестира нова алатка која ни овозможува да следиме колку време трошиме на Фејсбук секој ден. Оваа функција ќе биде достапна прво за паметните телефони на Android.
 
Информациите се на специјалисти од „TechCrunch“ кои наоѓаат докази за постоењето на алатка во изворниот код на апликацијата за мобилни телефони на компанијата. Не е изненадувачки што оваа функција се вика „Your Time on Facebook“ (Вашето време на Фејсбук) и нуди разновидни статистики за тоа како го користите и колку време трошите дневно на вашата сметка.
 
Исто така, постои опција да поставите претходно известувања на паметните телефони, кои ќе се активираат по одреден временски период.
 
Една од идеите е корисниците да можат да запираат конкретни елементи на социјалната мрежа, како што е делот за коментари или содржината од одредени групи и сметки. Ова може да се направи откако ќе го користите вашиот Facebook по однапред определен број часови дневно.
Се уште не знаеме колку долго ќе и треба на компанијата да ја интегрира оваа функција во официјалната апликација за Android. Веројатно нема да чекаме долго пред „Your Time on Facebook“ да биде достапно за iOS.