Тревис Лудлоу од Бакингемшир, Англија, замина од Туг, Холандија, на 29 мај, упатувајќи се на исток низ Европа, преку Полска, пред да прелета низ Русија, Алјаска и Канада. Од 28 јуни тој леташе во Тампа, Флорида, во САД. Неговото следно движење го одведе на источното крајбрежје преку Њујорк, а потоа ќе се врати во Канада, пред да продолжи кон Гренланд, Исланд, Ирска, Португалија, Мароко, Гибралтар, Шпанија, Велика Британија, Франција и Белгија – предвидено е да слета назад во Холандија на 7 јули. Тинејџерскиот пилот патува со цесна 172Р, сметан за најбезбеден авион со еден мотор што е изграден, ажуриран со најновите авионистички и аеродинамички изложби.
Друг корисен аспект е што авионот е продаден во 44.000 единици, што значи дека има многу малку објекти за одржување на авијацијата во светот што немаат искуство со ваквите авиони 172Р, доколку авионот на Тревис има потреба од поправки.
Актуелен светскиот рекордер е Мејсон Ендрус од САД, кој го заврши своето соло-патување на осумнаесет и полгодишна возраст, во 2018 година.
Ладлоу се надева дека ќе го заврши своето патување навреме и ќе се запише како 20 дена помлад од Ендрус.